Slováci volili prezidenta, účasť bola zrejme vyššia ako v prvom kole

Slováci v druhom kole prezidentských volieb rozhodli o novej hlave štátu. Ivana Gašparoviča v prezidentskom úrade vystrieda Andrej Kiska, ktorý porazil Roberta Fica.

29.03.2014 06:56 , aktualizované: 30.03.2014 09:15
prezidentské voľby Foto: ,
Voliči za plentou počas voľby prezidenta.
debata (360)

Zratúvanie výsledkov na Pravda.sk online.

Celý priebeh prezidentských volieb sme sledovali online:

9.15 Výsledky prezidentských volieb oficiálne potvrdila Ústredná volebná komisia. Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov, ktoré na dnešnej tlačovej besede zverejnila Ústredná volebná komisia, získal občiansky kandidát Andrej Kiska 1 307 065 hlasov oprávnených voličov. Súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) dostal hlasy 893 841 oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta. Čítajte viac v osobitnej správe.

22.00 Volebné miestnosti sa zatvorili. Druhé kolo volieb sa skončilo.

21.03 Aj Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia MÚ Dúbravka, prednostka Lamača Michaela Kovári Mrázová i prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček uviedli, že s „vysokou pravdepodobnosťou“ bude účasť vyššia ako v prvom kole. V Záhorskej Bystrici bolo popoludní nižšia účasť, k podvečeru však začali voliči prichádzať opäť v hojnejšom pošte.

21.02 „Účasť vyzerá byť vysoká, pred Základnou školou Vrútocká napríklad už o 7.00 h ráno stálo 20 voličov,“ priblížila hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová. Vo večerných hodinách v Devínskej Novej Vsi napočítali viac voličov ako v prvom kole počas celého dňa, povedal starosta mestskej časti Milan Jambor. Ani menšie Rusovce však s účasťou nezaostávajú.

20.58 Členovia jednej z okrskových komisií v bratislavskom Novom Meste museli riešiť voliča, ktorý im zrejme klamal. Keď totiž prišiel odvoliť, na zozname voličov nebol zapísaný a tvrdil, že o voličský preukaz nežiadal. „Skontrolovali sme si zoznam vydaných voličských preukazov a ukázalo sa, že preukaz mu bol vydaný a zaslaný, pričom máme potvrdenie, že volič si preukaz osobne prevzal,“ opísal Tettinger. Členovia okrskovej volebnej komisie mu voliť nedovolili.

20.56 K volebným urnám v Bratislave zrejme príde v druhom kole prezidentských volieb viac voličov ako pred dvoma týždňami. „Ľudia musia čakať, aby mohli ísť odvoliť. Vyzerá to tak, že by sme mohli dosiahnuť najvyššiu volebnú účasť za posledné roky,“ zhodnotil novomestský hovorca Marek Tettinger. V jednom okrsku v Dome kultúry na Kramároch podľa jeho slov zaznamenali aj ďalší rekord, prišlo doň odvoliť s voličskými preukazmi už 180 ľudí.

19.27 „Polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku ani výtržnosti vo volebných miestnostiach alebo v okolí sídiel volebných okrskov, ktoré by zasahovali do pokojného priebehu volieb,“ uviedol Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru. Ako dodal, polícia prijala tri podnety, v jednom prípade oznámenie pre podozrenie z volebnej korupcie. Každým z nich sa bude polícia zaoberať v súlade so zákonom.

18.58 Voliči majú o druhé kolo záujem, aj keď doterajšia účasť zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by bola oveľa vyššia ako v prvom kole, uviedla členka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Magdaléna Žiga. Ako povedala, vo viacerých okrskoch bol zaznamenaný zvýšený počet ľudí, ktorí prišli voliť s voličským preukazom.

18.56 Niekoľko hodín pred uzatvorením volebných miestností je priebeh volieb na Spiši pokojný. Jednotlivé obvodné volebné komisie potvrdili, že nezaznamenali žiadne narušenia. „Všetko je v poriadku, čakáme už len kým bude 22. hodina a prídu nám prvé hlasy na sčítavanie,“ konštatovala zapisovateľka ObVK v Kežmarku Gabriela Petrušková.

18.55 Podľa vedúceho Odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu vo Svidníku Martina Miščíka členovia obvodnej volebnej komisie v obciach žiadne problémy nehlásia. Aj v Stropkove hlásia pokoj. Niektorí členovia sa vyjadrili, že niekde vládne priam sviatočná atmosféra. Ani v Bardejove a Prešove nevie obvodná volebná komisia o problémoch alebo sťažnostiach.

18.51 Druhé kolo je zatiaľ na severozápade Slovenska pokojné. Členovia ObVK v Čadci počas dňa zmonitorovali viacero z 80 okrskov a podľa ich informácií sa podvečer účasť vo volebných miestnostiach zintenzívnila. Vo volebnom obvode Žilina zmonitorovali členovia ObVK tiež viacero z 218 okrskov v okresoch Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto.

18.50 Druhé kolo prebieha vo volebných obvodoch Banská Bystrica aj Brezno zatiaľ pokojne. Ako potvrdili predsedovia obvodných volebných komisií, volebná účasť je vyššia ako v prvom kole. Voľby prebiehajú v celom Banskobystrickom kraji pokojne aj podľa slov banskobystrickej krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej.

18.17 ÚVK prerokovala viacero údajných porušení moratória. „Prišli aj dve sťažnosti, ktoré smerovali voči jednému členovi okrskovej volebnej komisie, ktorý bol riešený už v prvom kole voľby prezidenta. Na svoj notebook si zaznamenával nejaké údaje. ÚVK sa skontaktovala s obvodnou volebnou komisiou a požiadala ju, aby jednak prešetrila vec na mieste a zjednala nápravu,“ ozrejmila Chmelová.

18.13 Zatiaľ neprišlo k prípadu dvojitého alebo podvodného hlasovania, povedala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Volebnú účasť si zatiaľ netrúfla odhadnúť. Dodala, že podľa informácií z Registra obyvateľov doteraz prišlo odvoliť 460 Slovákov žijúcich v zahraničí. V prvom kole to bolo necelých 500 za celý volebný deň. Predseda ÚVK Peter Nyilfa doplnil, že podľa ostatných členov ÚVK je účasť celkom nádejná.

17.34 Vo volebnom okrsku 43 v Trenčíne na Veľkomoravskej ulici vhodila volička omylom do urny občiansky preukaz. Vrátia jej ho až ráno, prípadne v noci po skončení volieb. Ako informovala členka okrskovej volebnej komisie Ľuboslava Sedláková, žena vyšla spoza plenty so zalepenou obálkou a občianskym preukazom v ruke. Rozprávala sa s členmi komisie a vhodila do urny omylom občiansky preukaz a vzápätí aj obálku s hlasovacím lístkom.

16.24 Ani pobyt v kúpeľoch či pekný slnečný víkend na chate v Sklených Tepliciach neodradil ľudí, aby sa zúčastnili volieb. Prečítajte si viac v článku Volia aj kúpeľní hostia a turisti.

16.00 Pokojný priebeh je vo Veľkých Dvoranoch v okrese Topoľčany. Podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Márie Manduchovej je účasť v tejto obci vyššia, ako bola v prvom kole. V prvom kole dosiahla volebná účasť takmer 57 percent. V dopoludňajších hodinách odvolila už približne tretina oprávnených voličov, určite viac ako v rovnakom čase pred dvoma týždňami, povedala.

15.58 O druhé kolo prezidentských volieb bol v najväčšej nemocnici na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava neporovnateľne vyšší záujem ako o prvé kolo. Možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky využilo 192 ľudí, najmä hospitalizovaných pacientov. Pred dvoma týždňami odvolilo v UNB 90 ľudí.

15.47 Členovia najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese sa s prenosnou urnou vybrali aj na Chatu pod Soliskom. Dôvodom je, že nám prišla požiadavka z chaty, že dvaja zamestnanci by chceli odvoliť, no nemajú sa ako dostať dole, keďže celý deň pracujú, zdôvodnila zapisovateľka okrskovej volebnej komisie na Štrbskom Plese Štefánia Srebalová.

Členovia okrskovej volebnej komisie z volebného... Foto: SITA, Radoslav Maťašš
prezidentské voľby, Solisko Členovia okrskovej volebnej komisie z volebného okrsku na ŠŠtrbskom plese priniesli volebnú urnu na Chatu pod Soliskom.

15.36 Prvé výsledky hlasovania by sa mohli objaviť na webe Štatistického úradu do pol hodiny po skončení hlasovania. „V tom okamihu, ako bude spracovaná a vložená do systému prvá zápisnica okrskovej volebnej komisie, sa otvorí web, kde budeme zverejňovať výsledky spracovaných okrskov,“ hovorí predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Očakáva, že 25 minút po uzavretí volebných miestností by už mohla byť prvá zápisnica na webe.

15.24 Podľa zapisovateľa Obvodnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Romana Kozáčka jeden občan informoval, že volič pred ním nevhodil do urny obálku osobne, ale dalo ju tam dieťa, ktoré mal na rukách. „Uzniesli sme sa, že je potrebné dodržiavať ustanovenie zákona, podľa ktorého môže hlasovať volič a špecifikuje prípady, kedy nemusí hlasovať osobne. Dieťa by teda hlasovať nemalo, no je samozrejmé, že v tomto prípade nedošlo k mareniu priebehu volieb. Poslali sme usmernenie na okrskové volebné komisie, aby sa niečo podobné neopakovalo,“ doplnil Kozáček.

15.21 Ľudia s postihnutím mohli v Bratislave odovzdať hlas v bezbariérovej kaviarni v centre mesta. Popoludní za nimi prišli do kaviarne na Grösslingovej ulici pracovníci s prenosnou volebnou urnou. Na vozíčku tam takto odvolili piati.

15.19 V obci Jarovnice v okrese Prešov, kde je početná rómska komunita, sú tri volebné okrsky. V dvoch z nich sedia aj poslanci NR SR za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. V obci už zaznamenali aj niekoľko incidentov. Išlo o problémy s voličmi, ktorí nevedeli čítať ani písať a na pomoc si podľa zákona môžu zobrať poradcu.

„Ja som si nie úplne istá, či zákon pamätá na negramotnosť človeka. Keď niekto nemôže čítať, zákon to vysvetľuje tak, že je slepý, poloslepý alebo má silné dioptrie. Sem však chodia voliť negramotní ľudia, ktorí majú hlasovací hárok hore nohami a k nim príde človek, ktorý im úplne vulgárnym spôsobom ukazuje, kde majú dať krížik. Myslím si, že toto nie je úplne v poriadku, že negramotný chodí s gramotným kontrolórom,“ povedala členka jednej z volebných komisií v obci Lucia Nicholsonová.

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová (druhá zľava)... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Nicholsonová Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová (druhá zľava) dohliada na priebeh prezidentských volieb ako člen okrskovej volebnej komisie v Jarovniciach.

V troch volebných okrskoch v Jarovniciach od rána chodia voliť aj Rómovia. Uviedli, že ich nikto na voľby nenahováral a rozhodli sa sami. Voliť prišli preto, že by chceli najmä amnestiu pre svojich rodinných príslušníkov a prácu.

15.16 Obec Mýtna v okrese Lučenec vsadila na motiváciu voličov. Niektorí z nich môžu v sobotu odísť domov okrem dobrého pocitu z účasti na voľbách aj s darčekom. Prečítajte si viac v článku Okrúhli voliči v Mýtnej volia za odmenu.

14.35 Lošonec je jednou z tých obcí pod Malými Karpatmi, kde svoje voličské právo zvyknú tradične využívať chatári s voličskými preukazmi. Záujem o voľby je i medzi miestnymi, podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Margity Janáčovej v ich okrsku prišli dnes aj takí, ktorí v prvom kole voliť neboli.

„Chodia húfne, tešíme sa, budeme mať čo počítať,“ skonštatovala napoludnie predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Trnave na Vančurovej ulici Helena Lukáčová.

14.34 Počet ľudí voliacich na voličské preukazy bol vo volebnej miestnosti v štýlovej kolibe v pohraničnej obci Drietoma zatiaľ trojnásobne vyšší, ako počet osôb zapísaných v zozname. Spôsobili to chalupári, ale aj Slováci žijúci na Morave a turisti.

14.32 Druhé kolo prebieha v okrskoch na Spiši zatiaľ bezproblémovo. U nás je zatiaľ všetko v poriadku, len v dvoch menších obciach, Matysová a Starina, sme museli dopĺňať hlasovacie lístky, keďže sa tam objavilo viacero voličov s voličskými preukazmi. Zrejme tam trávia víkend na svojich chatách, uviedol zapisovateľ ObVK v Starej Ľubovni Mikuláš Mayer.

13.09 Kandidát na prezidenta Robert Fico odvolil po 12.00 s manželkou Svetlanou a synom Michalom v Kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch v okrese Topoľčany.

Robert Fico, jeho syn Michal a manžželka... Foto: SITA, Martin Havran
Robert Fico Robert Fico, jeho syn Michal a manžželka Svetlana odvolili vo Veľkých Dvoranoch.

Na otázku, čo by považoval za dobrý výsledok, odpovedal stručne. „Pokiaľ mi ľudia dajú dôveru, zostanem s nimi v dobrom aj v zlom a budem rešpektovať rozhodnutie ľudí. Neviem v tomto okamihu povedať nič,“ uviedol Fico po volebnom akte. Na obede u mamy plánuje pobudnúť približne dve hodiny. „Chcela mi urobiť obrátený rezeň, ale ani neviem, čo to poriadne je a tak som jej povedal, nech urobí poriadnu fašírku so zemiakovým prívarkom. Čo sa týka toho, že vyzerám unavene, včera som bol u lekára, a ten stav mojej nohy nie je dobrý, takže budem musieť nosiť ortézu zrejme ešte ďalšie tri týždne, a to ma vôbec neteší,“ povedal.

Po návšteve u mamy plánuje návrat do Bratislavy. „Trochu si doma oddýchnem a večer pôjdem do centrály Smeru obhrýzať si nechty,“ odpovedal na otázku, aký je jeho sobotný program.

12.44 O svoje volebné právo sa nenechali ukrátiť stovky ľudí, ktorí musia v sobotu slúžiť a zachraňujú životy, zasahujú pri nehodách a dohliadajú na bezpečnosť. Čítajte viac v článku Hasiči volia pri úsvite, záchranári za súmraku.

12.36 Na ÚVK sa nenahlásili žiadni zahraniční pozorovatelia. Na sčítavanie hlasov môže dozerať aj verejnosť. „Čo sa týka našich domácich pozorovateľov, vrátane občanov, ktorí môžu byť prítomní, tí nahlasovať ÚVK svoju prítomnosť nemusia. Je to v kompetencii predsedu okrskovej volebnej komisie,“ pripomenula Chmelová. Záujemcovia tak musia o možnosť zúčastniť sa požiadať predsedu príslušnej okrskovej volebnej komisie.

12.33 Štyria občania sa zapisovateľke ÚVK sťažovali na okrskovú volebnú komisiu v bratislavskom Ružinove, že nedopisovala okamžite po prevzatí voličského preukazu občana do zoznamu voličov. Komisia tiež voličom tvrdila, že nemá kontakt na ÚVK. „Okrem toho, že každá okrsková volebná komisia má kontakt na obvodnú komisiu, tak je verejne prístupné aj číslo ÚVK,“ povedala Chmelová. Okrsok 52 je na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej 16. ÚVK sídli v budove ministerstva vnútra na Drieňovej 22.

12.08 Prezident Ivan Gašparovič by bol rád, keby druhé kolo prezidentských volieb nebolo tesným súbojom dvojice kandidátov, ale myslí si, že napokon budú výsledky tesné. Konštatoval to potom, ako o 11:00 s manželkou Silviou hlasovali vo volebnom okrsku na základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave. Novozvolený prezident by sa podľa jeho slov v prvých týždňoch mal vyvarovať prostrediu, ktoré by ho chcelo ovplyvniť. „Ovplyvniť s iným záujmom, ako sú záujmy štátu a záujmy občanov,“ poznamenal. Nový prezident by sa podľa Gašparoviča mal najskôr skonsolidovať, teda oboznámiť sa s prácou prezidenta, naštudovať si možnosti, ktoré má voči parlamentu a vláde.

Prezident Ivan Gašparovič s manžželkou Silviou... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ivan Gašparovič Prezident Ivan Gašparovič s manžželkou Silviou odvolili v Bratislave.

11.52 Vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach – Starom Meste sa zúčastnil volieb predseda Národnej rady SR Pavol Paška. „Je čarom demokratických volieb, že ľudia slobodne rozhodnú o tom, kto bude novou hlavou štátu,“ vyhlásil. Očakáva, že bez ohľadu na to, kto v dnešných voľbách uspeje, bude štátnikom, človekom, ktorý bude ľudí spájať a bude dávať Slovensku ďalší rozmer do budúcnosti.

Slovensko volí prezidenta

Na Slovensku prebieha druhé kolo prezidentských volieb.

Fotogaléria
Atmosféra otvorenia volebných miestností v...
Na Slovensku prebieha druhé kolo prezidentských...
+15Atmosféra otvorenia vo volebnej miestnosti v...

11.47 ÚVK sa taktiež zaoberala nespokojnosťou občanov vo veci vydávania nových voličských preukazov či podnetom strany Smer pre napadnutie oficiálnej webovej stránky jej kandidáta. Ako potvrdila Chmelová, toto podanie odstúpila ÚVK Prezídiu Policajného zboru. Komisia sa zaoberala aj informáciou strany SaS o podozrení z kupovania hlasov na východnom Slovensku. Chmelová upozornila, že na niektorých webových stránkach v súčasnosti bežia informácie, že nie je možné voliť s pasom. Zdôraznila, že ide o nepravdivé informácie.

11.42 Ústredná volebná komisia prerokovala 10 podnetov, ktoré poukazovali na porušenie volebného moratória. Jeden z nich odstúpila Rade pre vysielanie a retransmisiu. Pri ostatných konštatovala, že nie je príslušná konať. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

11:37 V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca museli nanovo zvoliť predsedu jednej zo šiestich okrskových komisií, pretože neprišla predsedníčka ani podpredsedníčka komisie. Podľa primátora Jozefa Grapu nominovali do jedenásťčlennej okrskovej komisie náhradníčku.

11.35 Svoj hlas na košickom Luníku IX prišla odovzdať aj Zlatica Jakubíková. „Chceme, aby bol dobrý prezident a nech zakročí, že by sociálne dávky nešli dole, ale boli zvýšené, lebo je veľká chudoba. Niekto má 10–12 detí, z čoho vyžije, keď sociálne dávky sa znižujú?“ uviedla. V prvom kole voliť nebola, teraz podľa nej prídu voliť aj ďalší členovia rodiny. „Bol tu teraz manžel a povedal choď, lebo že jeden hlas bude chýbať, tak som došla,“ vysvetlila.

11.34 Zvýšený záujem voličov je na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V prvom kole tu účasť dosiahla len 1,57 percenta. Do volebnej miestnosti prichádzalo už od rána viditeľne viac voličov ako pred dvoma týždňami. Záujem občanov o druhé kolo potvrdil predseda okrskovej komisie č. 1 Michal Síkora. „Voľby sa začali načas o 07.00 h, podnety neboli doposiaľ žiadne, voliči chodia od skorých ranných hodín a v hojnom počte,“ povedal.

11.10 Krátko po 10:00 prišiel do volebnej miestnosti č. 2 na mestskom úrade v Poprade voliť aj jeden z dvojice prezidentských kandidátov Andrej Kiska. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode otca a dcéry. „Dnešný deň už je všetko v rukách ľudí. Základ je, aby prišli voliť. Robil som dva roky, čo som vedel a čo sa dalo a dnes je to už v rukách ľudí,“ povedal krátko po odvolení Kiska. Pre kandidáta sú tieto voľby iné, ako doteraz. „Je to iné, keď zrazu človek zaškrtáva sám seba. Môj hlas sa počíta, ale dúfam, že príde veľa ľudí voliť, a že tých hlasov bude dosť,“ povedal Kiska. Po odvolení sa spolu s dcérou presúva letecky do Bratislavy, kde strávi volebnú noc.

Kandidát na prezidenta Andrej Kiska (vľavo) s... Foto: SITA, Radoslav Maťašš
Andrej Kiska Kandidát na prezidenta Andrej Kiska (vľavo) s otcom a dcérou vo volebnej miestnosti v Poprade.

Kiska sa ako prvý Popradčan dostal do druhého kola prezidentských volieb. „Tu som sa narodil, tu som vyrastal celý svoj život. Tento región, ale to potrebuje asi Slovensko ako celok, potrebujeme sa trochu spropagovať. Tatry za nami sú nádherné, len sa niekedy nedokážeme predať,“ dodal Kiska.

Večer pred voľbami strávil Andrej Kiska v kruhu rodiny. So svojim päťročným synom pripravoval pstruhy, neskôr si dal s manželkou pohár vína. „Sny som tentokrát nemal žiadne. Nemal som sa už s kým hádať,“ uviedol Kiska. Po odvolení sa Kiska spolu s dcérou presúva letecky do Bratislavy, kde strávi volebnú noc.

10.35 Ráno napochodovala do volebnej miestnosti v liptovskej obci Smrečany jednotka v historických uniformách 1. Československého armádneho zboru. Takmer stovka účastníkov tradičného stretnutia klubov vojenskej histórie z rôznych kútov Slovenska i Česka sa utáborila priamo v areáli obecného úradu.

„Štýlová volebná ochranka nás potešila, lebo to bolo celkom príjemné odľahčenie hustej predvolebnej atmosféry. Neoznačení ozbrojenci pripomínali obsadenie Krymu, preto sme zvažovali kontaktovať ministerstvo zahraničných vecí, ale rýchlo sme pochopili, že sú to naši,“ dodal s úsmevom starosta Smrečian Vladimír Šiarnik.

10.17 Strana SaS rozšírila trestné oznámenie z piatka vo veci podozrenia z kupovania hlasov Rómov na východe Slovenska. „V piatok večer som dostala informáciu od jedného z rómskych lídrov. Potvrdil, že hlasy Rómov sa kupujú vo veľkom. Zvlášť ma upozornil na Kecerovce, Luník, Rankovce a obce v okrese Rožňava,“ povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. Informáciu poslala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

9.59 Každý prezident by mal byť lepší ako jeho predchodca. Po vykonaní volebného aktu vo volebnom okrsku v priestoroch Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie to uviedol bývalý prezident Rudolf Schuster. Každý prezident má svoju etapu, v ktorej nastupuje. Vždy sú iné podmienky. My sme bojovali o vstup do Európskej únie a NATO, teraz je iná ekonomická a medzinárodná situácia," dodal Schuster. Prezident by však podľa neho mal byť pripravený na výkon funkcie, aby sa nemusel učiť, ale aby mohol od prvého dňa naplno začať pracovať.

9.57 Ďalší prípadný výpadok elektrického prúdu v obci Veľká Lomnica, okres Kežmarok, by už nemal narušiť priebeh volieb. Starosta Peter Duda potvrdil, že obec sa na druhé kolo pripravila a už nehrozí, že volebné miestnosti budú musieť byť otvorené o hodinu dlhšie, ako tomu bolo pri prvom kole. „Zabezpečili sme dve elektrocentrály a päť prenosných reflektorov tak, aby mali svetlo všetky tri volebné miestnosti a aby bol osvetlený aj prístup k nim,“ uviedol.

9.35 Prezidenta volia v Bratislave aj Slováci s trvalým pobytom za hranicami Slovenska. Svoju totožnosť musia preukázať pasom. Rovnako ako v prvom kole, volí počas druhého kola aj Paula Tomanovičová, ktorá má trvalé bydlisko v rakúskom Gattendorfe. „Žije tu 22 rodín s dvomi slovenskými občanmi a tri s jedným dospelým Slovákom,“ povedala s tým, že väčšina ľudí, o ktorých vie, voliť pôjde. Z opýtaných sa chystá voliť 19 Slovákov, iba piati voliť neplánujú.

9.21 Volebné právo si môžu uplatniť pacienti hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Podmienkou je, že si vybavili v mieste svojho trvalého pobytu voličský preukaz. Pacienti v nemocnici na Rastislavovej 43, môžu hlasovať v čase od 14.00 h do 15.00 h v X. pavilóne. V miestnosti diétnych sestier na prízemí budú pripravené priestory na voľbu do prenosnej volebnej schránky. Možnosť voliť tu môžu využiť aj pacienti susedného Východoslovenského onkologického ústavu. V nemocnici UNLP na Triede SNP bude pripravená miestnosť na voľby v čase od 15.00 do 16.00 h v lôžkovom pavilóne v Kluboch zamestnancov na 1. poschodí.

8.34 Ústredná volebná komisia sa na svojom zasadnutí zaoberá 12 podnetmi. „Voliči vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako sa rozhodlo v súvislosti s voličskými preukazmi. Tiež sú tu podnety vyjadrujúce nespokojnosť s porušením volebného moratória, ale aj upozornenia na možnosť kupovania hlasov,“ priblížila Eva Chmelová s tým, že ÚVK k podnetom príjme uznesenie. Po zasadnutí by sa členovia ÚVK mali rozísť do terénu, budú kontrolovať volebné miestnosti.

8.27 Vo väčšine obcí sa volí od 7. hodiny. Výnimkou sú Lazany v banskom regióne Prievidza. „Jedna volebná miestnosť v tejto obci v okrese Prievidza sa otvárala o hodinu skôr, o 6. hodine, všetky ostatné sme otvorili o 7. hodine,“ potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Ako dodala, všetko je na volebný deň pripravené. ÚVK začalo zasadať o 8. hodine.

8.00 V štyroch väzniciach v Košiciach-Šaci, Leopoldove, Želiezovciach a v Hrnčiarovciach nad Parnou, sa začalo druhé kolo po 7.00. V ostatných 13 ústavoch vrátane väzenskej nemocnice v Trenčíne postupne členovia volebných komisií prinesú volebné urny, kde odvolia väzni na základe voličského preukazu. V bratislavskom Ústave na výkon väzby a na výkon trestu odňatia slobody členovia volebnej komisie prinesú urnu približne o 08.00 h.

7.30 Vo volebnej miestnosti volič dostane po preukázaní totožnosti hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Na hlasovanie sa odoberie do priestoru za plentou. Voličovi, ktorý nechce ísť za plentu, komisia neumožní hlasovať. Do rámčeka pri mene kandidáta, ktorého si volič vyberie, vpíše krížik. V priestore určenom na vyplnenie hlasovacích lístkov vloží volič do obálky hlasovací lístok, obálku potom vhodí do urny. Hlas bude platný, aj keď hlasovací lístok bude zašpinený, pokreslený či dokrkvaný. Musí byť však z neho jasné, ako volič hlasoval.

Atmosféra otvorenia volebných miestností v... Foto: SITA, Ján Viazanička
prezidentské voľby Atmosféra otvorenia volebných miestností v Banskej Bystrici počas druhého kola voľby prezidenta.

7.29 Politický analytik Ján Baránek hovorí o účasti v druhom kole niekde okolo 50 percent. Sociológ Martin Slosiarik z Focusu očakáva, že účasť sa v porovnaní s prvým kolom zdvihne. Aj sociológ Haulík odhadol záujem ľudí o voľby okolo 50 percent. Prečítajte si viac v článku Rozhodujeme o prezidentovi.

7.25 Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

7.23 Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude zverejňovať Štatistický úrad na internetovej stránke na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. po zatvorení volebných miestností po 22.00 h. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.

7.22 Voličovi, ktorý nemôže sám vyplniť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, môže za plentou pomôcť jeho príbuzný alebo iný volič. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.

7.21 Voliť môžu aj pacienti v nemocniciach či klienti v domovoch dôchodcov, obvinení vo vyšetrovacej väzbe či odsúdení vo väzniciach. Ak zariadenie nie je v mieste trvalého bydliska, potrebuje volič voličský preukaz.

7.19 Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej urny. Oznámiť to volebnej komisii môže napríklad príbuzný voliča či sused.

7.18 Ak volič vopred vie, že v deň volieb nebude v mieste svojho trvalého bydliska, môže voliť aj v inom volebnom okrsku. Na to musí mať vybavený voličský preukaz. Na hlasovanie bude okrem voličského preukazu potrebovať aj preukaz totožnosti.

7.16 Pas je ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta prípustný, ale len pre tých, čo nemajú na Slovensku trvalý pobyt. Občan Slovenska, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť počas volebného dňa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať tam s platným pasom.

7.13 Na hlasovanie je potrebný občiansky preukaz. Ak niekto nemá občiansky preukaz, môže predložiť aj potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré mu vydala polícia. Potvrdenie volebná komisia môže uznať len vtedy, ak je volič zapísaný v zozname voličov alebo ak hlasuje s voličským preukazom mimo svojho trvalého bydliska.

7.12 Pre voličov funguje do 22.00 h infolinka. Na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa môžu voliči informovať o svojich právach a povinnostiach, organizačnom zabezpečení volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

7.10 Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch. Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov.

7.00 Na Slovensku sa otvorili volebné miestnosti.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014