Hasiči volia pri úsvite, záchranári za súmraku

O svoje volebné právo sa nenechali ukrátiť stovky ľudí, ktorí musia v sobotu slúžiť a zachraňujú životy, zasahujú pri nehodách a dohliadajú na bezpečnosť.

29.03.2014 12:30
Tomáš Gera, hasič, voľby Foto: ,
Hasič Tomáš Gera odvolil skoro ráno, kolegovia ho na krátky čas zastúpili.
debata

Záchranári a policajti chodia zväčša voliť večer po odsúženej 12-hodinovke, no hasiči to majú o čosi náročnejšie. Ich služba trvá celých 24 hodín a do práce musia nastúpiť na siedmu ráno, čiže presne v čase, kedy sa otvárajú volebné miestnosti.

Nitrianski hasiči sa preto dohodli, že odslúžia o čosi dlhšie. „Už v prvom kole sme to mali v kraji zorganizované tak, že zmena, ktorá končila ráno o siedmej, potiahla ešte polhodinu až hodinu. Ich kolegovia z nasledujúcej zmeny hneď ráno odvolili a nastúpili do práce trochu neskôr. Na každej stanici bol zabezpečný plný stav,“ opisoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

Podobne odvolil aj 28-ročný hasič Tomáš Gera. „Kolegovia ma počkali tých pár minút, kým som ráno nastúpil do služby. Nepochádzam z Nitry, tak som si vybavil voličský preukaz a bol som odvoliť tu blízko pri stanici na základnej škole.“ Skĺbiť 24-hodinovku s voľbami je náročné a hoci sa Gera snažil dosiaľ nevynechať žiadne voľby, pri jedných komunálnych sa mu to nepodarilo. Jednoducho nestíhal. Je však dôležité voliť. „Aby sme sa nemuseli sťažovať, že sme si zvolili toho nesprávneho človeka,“ pripomenul nadrotmajster.

Kapitán Edmund Plško volil vždy. Či to bolo tesne pred nástupom do služby, alebo po odmakanej šichte. Na únavu vraj v takýchto chvíľach nie je priestor. Pochádza z Nitry, pred desaťročím sa priženil do obce Vinodol a hovorí, že na dedine sú voľby nie povinnosť, ale spoločenská udalosť. „Je to slávnosť. Človek sa pekne oblečie, zoberie manželku pod pazuchu. Aj deti majú z toho zážitok, každý príde dobre nahodený, navoňaný. V meste sa ľudia radi skrývajú pod anonymitu, ale na dedine sú voľby napríklad aj výbornou príležitosťou, aby sa priatelia konečne stretli, porozprávali. Našli si na seba čas, keď sú cez týždeň takí rozlietaní,“ prízvukoval štyridsiatnik.

V prvom kole bol voliť skoro každý z nitrianskej posádky, v druhom to podľa odhadu Geru aj Plška vyzeralo na slabšiu účasť. Plškovi sa nepáčilo, že sa v súvislosti s druhým kolom rozvírila debata o voľbe menšieho zla. Také niečo neschvaľuje. „Ja idem voliť preto, aby ten, ktorého si zvolím, za voľačo stál. A nevolím menšie zlo. Taký nech radšej ani nejde voliť,“ poznamenal.

Policajti a záchranári to majú s voľbami o čosi jednoduchšie. Slúžia 12-hodinovky. Podobne je to aj na záchranárskej stanici v obci Nesvady v okrese Komárno. „Zmena začína o siedmej ráno, trvá do siedmej večer. Alebo od šiestej do šiestej. Kto má ešte chuť ísť si odvoliť, môže to urobiť vo večerných hodinách,“ naznačil záchranár Roland Száz zo záchranárskej spoločnosti ZaMED. On sám volil napríklad aj preto, že je podľa neho dôležité, kto bude reprezentovať Slovensko v zahraničí.

Operačné strediská záchrannej zdravotnej služby pracujú podľa hovorcu Andreja Hirjaka tiež na 12-hodinové zmeny. Aj tu sa služby striedajú medzi šiestou a siedmou hodinou ráno a večer. Kto chcel, priestor na prechádzku k volebnej urne si našiel. „Je to individuálne, no pevne verím, že väčšina ľudí tú možnosť využila,“ dodal Hirjak. Čerstvou motiváciou mohlo byť pre bratislavských operátorov a záchranárov napríklad aj to, že ich tím získal tretie miesto na medzinárodnej súťaži záchranárov vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Súťaž trvala od štvrtka do piatku a práve v sobotu, v deň volieb, bolo vyhodnotenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #záchranári #prezidentské voľby 2014