SaS vyzýva prezidenta na prenechanie závažných aktov Kiskovi, ten sa zatiaľ nepridáva

Strana SaS vyzýva súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ponechal všetky závažné akty na nového prezidenta. Andrej Kiska sa zatiaľ k tejto výzve nepridáva.

30.03.2014 12:10
debata (88)

„Sme presvedčení, že také závažné akty ako menovanie členov súdnej rady, sudcov, veľvyslancov, rektorov, vedúcich orgánov štátnej správy, by už mal urobiť nový prezident,“ povedal podpredseda strany Ľubomír Galko s tým, že Gašparovič by sa mal v nastávajúcom čase rozlúčiť so Slovenskom a jeho voličmi. Zároveň liberáli vyzývajú „koaličných partnerov“ Smer-SD a KDH, aby stiahli novelu ústavy, alebo vyradili z nej body, ktoré obmedzujú kompetencie prezidenta. Novelu posunul tento týždeň parlament do druhého čítania, ktoré bude v máji. V novele má prísť prezident o niektoré kompetencie v oblasti justície.

K vyhláseniu strany SaS, ktorá vyzýva súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ponechal všetky závažné akty na novú hlavu štátu, sa zatiaľ Kiska nepridáva. „Voľby sa skončili len pred pár hodinami, ja by som potreboval v pokoji si nechať uložiť veci a ku všetkým ostatným záležitostiam spravím tlačovku, nerád by som teraz zaujímal stanovisko,“ odpovedal Kiska na otázku, či súhlasí s tým, aby menovanie členov súdnej rady, sudcov, veľvyslancov, rektorov a vedúcich orgánov štátnej správy ponechal Gašparovič na nového prezidenta.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Andrej Kiska #SASKA