Budú v kampani ešte prekvapenia?

Prehnané sľuby alebo, naopak, príliš oklieštené predstavy o fungovaní prezidentského úradu. Podľa analytikov sa pred prvým kolom prezidentskí kandidáti v predvolebných diskusiách príliš neblysli. Očakáva sa, že Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič by to teraz mohli zmeniť.

20.03.2019 07:00
ide o pravdu, čaputová, šefčovič Foto: ,
Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič v relácii TV Pravda Ide o pravdu.
debata (374)

Práve debaty sú dôležitou súčasťou kampane a jedinečnou príležitosťou, aby voliči zistili o adeptoch na post hlavy štátu čo najviac informácií z rôznych oblastí života. Ktoré témy absentovali? „Stále som čakal, ktorý kandidát začne rozprávať napríklad o V4, a nikto to nevytiahol,“ načrtol politický analytik Ján Baránek tému, ktorej by sa mali podľa neho volební finalisti venovať viac.

Rozhovory s kandidátmi jednotlivcami, duely alebo spoločné debaty troch – štyroch kandidátov organizovali pred prvým kolom televízie aj internetové médiá. Sociológovia a politológovia odhadovali, že práve tieto vystúpenia mohli tesne pred voľbami ešte zamiešať preferenciami. Kolotoč rozhovorov a debát sa teraz rozbieha nanovo. Zúžil sa len okruh ich účastníkov, z pôvodnej trinástky zostali iba Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko) a Maroš Šefčovič (nezávislý s podporou Smeru). Obaja tak majú šancu otvoriť témy, ktorým sa doteraz nevenovala veľká pozornosť.

Víťazka prvého kola Čaputová zatiaľ neohlásila nové témy, ktorým by sa chcela vo svojej kampani venovať. Od začiatku kladie dôraz na spravodlivý štát, sociálne opatrenia a životné prostredie. Šefčovič, ktorý sa snaží dotiahnuť na svoju súperku, včera predstavil nové vízie, ktoré chce ponúknuť voličom. Zopakoval, že jeho hlavné body kampane zostávajú zachované – naďalej chce prispievať k celospoločenskému zmieru a k zvyšovaniu dôvery ľudí v politikov, podporovať sociálne opatrenia na Slovensku. Prízvukoval aj dôležitosť silného a skúseného prezidenta pri presadzovaní záujmov Slovenska v zahraničí. Hovoril napríklad o bilaterálnych rozhovoroch so štátnikmi, ktoré sa vedú bez tlmočníka. Narážal tým zrejme na to, že jazyková výbava jeho protikandidátky je na slabšej úrovni ako jeho.

Oznámil tiež, že ak sa stane hlavou štátu, zriekne sa prezidentskej imunity. V súčasnosti je možné prezidenta stíhať len za vlastizradu alebo úmyselné porušenie ústavy. Zmeniť to môže jedine parlament minimálne 90 hlasmi poslancov, Šefčovič sa ani v prípade svojho úspechu vo voľbách imunity vzdať nemôže, chcel by však tlačiť na vládu i parlament, aby takúto úpravu prijali.

Baránek: Väčšina tém bola už v predvolebných diskusiách vyčerpaná

Politický analytik Ján Baránek mieni, že väčšina tém, ktoré sa týkali domácej či zahraničnej politiky, bola už v predvolebných diskusiách kandidátov vyčerpaná pred prvým kolom. Niektoré oblasti mu však chýbali. „Napríklad otázky týkajúce sa V4. A to je téma, ktorú naozaj môžu prezidenti riešiť. Posúvame sa od čias, keď Václav Klaus ako niekdajší český prezident kritizoval tento útvar ako nefunkčný. Dnes vieme, že v istých veciach môžeme postupovať spoločne, čo sa týka Európskej únie, ale aj cezhraničnej spolupráce, obchodu a podobne. Táto oblasť vyzerá byť aktuálnou aj do budúcnosti, lebo máme podobné problémy, napríklad dvojakú kvalitu potravín,“ upozornil analytik. „A to je práve téma, v ktorej môže byť prezident aktívny. Môže pozvať svojich kolegov prezidentov, poľského, českého, maďarského, môžeme to rozšíriť aj na rakúskeho, slovinského… A môžu dávať námety, iniciovať vízie,“ navrhuje Baránek prezidentským kandidátom témy do diskusie.

Malová: Kandidáti by sa mali vyjadriť k tomu, čo od nich realisticky môžeme očakávať

Čo by mali vo svojich vystúpeniach kandidáti zlepšiť, aby zvýšili úroveň predvolebnej diskusie? Podľa profesorky politológie Dariny Malovej je to komplikovaná otázka. Väčšina kandidátov doteraz v debatách vzbudila nerealistické očakávania vzhľadom na reálne právomoci prezidenta. „Toto bolo charakteristické pre celé prvé kolo,“ podčiarkla politologička. „Najmä krajná pravica živila prehnané očakávania, že ak sa ich kandidát stane prezidentom, dokáže zázraky,“ skonštatovala. „Pred druhým kolom by sa mali kandidáti seriózne vyjadriť k tomu, čo od nich realisticky môžeme očakávať. Lebo povedzme si na rovinu, prezident má minimálne šance na to, aby ovplyvnil životnú úroveň občanov na Slovensku alebo výšku dôchodkov,“ pripomenula profesorka politológie.

Podľa jej názoru by práve realistický pohľad na postavenie prezidenta v Slovenskej republike zvýšilo nielen odbornú úroveň debaty. „Ale aj keď sa pozrieme na účasť v prvom kole. Bola pomerne nízka a aj napriek všetkým snahám mobilizovať voličov bola pod 50 percentami. Voliči sú sklamaní, politika ich nezaujíma a nemajú od nej žiadne očakávania. Ak sa kandidáti pred druhým kolom k tomu postavia podobne ako časť kandidátov v prvom kole a budú vzbudzovať neprimerané a nerelevantné očakávania, zase to povedie iba k sklamaniu voličov,“ obáva sa Malová, podľa ktorej sa k slovu ešte môže dostať aj špinavá kampaň.

Čaputová aj Šefčovič sa doteraz podobným útokom na svojich súperov vyhýbali, obaja vystupovali kultivovane. Z oboch táborov ich podporovateľov síce určité prvky antikampane prichádzajú, no samotní kandidáti na túto vlnu nenaskočili. „Čaputová nastavila komunikáciu dobre, lebo neútočí. Do politického priestoru prináša nový pohľad a tam aj tkvie dôvod jej popularity. Šefčovič je v omnoho ťažšej pozícii. Musí osloviť voličov neúspešných kandidátov, čo bude bez podpory týchto kandidátov ťažké. Čaputová sa nemusí voči Šefčovičovi vyhraniť tak ako on voči nej. No pre Šefčoviča je to ťažké, aby pri tom neprišiel do ostrejšieho konfliktu s Čaputovou, čím by sa stal neznesiteľným pre voliča. Je to nevďačná úloha a riskantná stratégia, no takto sa utriasli ich pozície,“ myslí si Baránek.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 30. marca od 7. do 22. hodiny. Predvolebná kampaň potrvá do stredy 27. marca do polnoci, od nasledujúceho štvrtka začne plynúť moratórium. Novozvolená hlava štátu preberie svoj mandát 15. júna napoludnie.


VIDEO: Šefčovič vyhlásil, že v prípade, ak sa stane prezidentom, tak sa okamžite vzdá imunity.
Video

© Autorské práva vyhradené

374 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #predvolebná kampaň #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová