Zeman ma považuje za jediného garanta spolupráce krajín V4, povedal Šefčovič

Maroš Šefčovič si v prezidentských voľbách na Slovensku získal podporu dvoch významných politikov v Českej republike. Sympatie mu vyjadril najprv vicepremiér Jan Hamáček a po ňom prezident Miloš Zeman.

24.03.2019 19:40 , aktualizované: 25.03.2019 07:00
sefcovic, Foto: ,
Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič
debata (669)

"Som rád, že som v Prahe mohol privítať Šefčoviča, ktorého si veľmi vážim a poznám ho ako špičkového odborníka. Je to človek, ktorý má výborné kontakty nielen v Európe, ale na celom svete,“ poznamenal Hamáček, ktorý sa netají tým, že by ho potešilo, keby vyhral druhé kolo priamych volieb hlavy štátu, ktoré sa uskutoční už túto sobotu (30. marca). Český vicepremiér dodal, že cieľom stretnutia bolo podporiť Šefčoviča a dodať mu optimizmus pred volebným finále.

Šefčovič podotkol, že počas cesty do Prahy nemohol vynechať debatu s Hamáčkom, ktorého označil za dlhoročného politického priateľa. "Som rád, že sme sa zhodli v prioritách, ktoré prezentujem v predvolebnej kampani,“ pokračoval Šefčovič.

Zeman nedávno odkázal prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka, že na slovenské voľby bude reagovať až po ich výsledku, keď zablahoželá víťazovi. Stretnutie v Lánoch so Šefčovičom však prinieslo zmenu. Ich diskusia mala pôvodne trvať hodinu, ale predĺžila sa. "Chcem sa v prvom rade poďakovať prezidentovi Zemanovi, že sme mohli spolu rokovať a že mi venoval takmer dve hodiny zo svojho času,“ uviedol Šefčovič. Pokračoval, že veľmi rýchlo našli veľa spoločného, lebo obidvaja sú silno sociálne cítiaci. Doplnil, že viaceré témy, ktorým sa venuje v predvolebnej kampani, sú podľa Zemana mimoriadne dôležité.

Veľa času obaja venovali zahraničnej politike. "Pán Zeman mi povedal, že ma považuje za jediného garanta, že bude fungovať spolupráca v rámci krajín visegrádskej štvorky tak ako v minulosti, tak aj v budúcnosti, lebo to bolo zvlášť dôležité pri témach, ako bola napríklad migračná kríza. Veľmi si vážim slová českého prezidenta, aby som v druhom kole volieb získal čo najviac hlasov,“ konštatoval Šefčovič.

Šefčovič nebol prvým kandidátom na prezidenta, ktorého Zeman prijal. V septembri 2016 prijal rakúskeho prezidentského kandidáta Norberta Hofera, ktorý rovnako ako Šefčovič o schôdzku sám požiadal. Hofer pôvodne v májových prezidentských voľbách tesne prehral s Alexandrom Van der Bellenom. Rakúsky ústavný súd ale neskôr voľby zrušil kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní korešpondenčných hlasov. Zeman krok uvítal a Hofera podporil. Ich stretnutie na Hrade potom niektorí politici a komentátori označili za zásah do rakúskej volebnej kampane. Opakované prezidentské voľby v decembri vyhral Van der Bellen.

TV Pravda: Maroš Šefčovič pred druhým kolom vyhlásil, že v prípade, ak sa stane prezidentom, tak sa okamžite vzdá imunity, ktorá mu z tohto úradu prislúcha. (vysielané 19.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

669 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019