Podpredseda PS zaplatil Čaputovej reklamu. Pochybil, priznala kandidátka

Pri financovaní prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej (Progresívne Slovensko) sa objavujú aj sporné momenty. Takým je financovanie reklamy v súkromnej televízii, ktorú zaplatil podpredseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban. Porušil tým zákon o volebnej kampani. Pochybenie v tejto veci Čaputová priznala.

25.03.2019 16:00 , aktualizované: 18:42
ÈAPUTOVÁ: Kandidatúra na prezidentku SR Foto: ,
Zuzana Čaputová.
debata (383)

Truban mediálnu reklamu v televízii financoval ako takzvaná tretia strana. Celkovo ide o sumu 30 600 eur. Zákon o volebnej kampani dovoľuje, aby fyzické alebo právnické osoby, ktoré sú zaregistrované u Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, mohli svojmu favoritovi z transparentného účtu poskytnúť do 100-tisíc eur. Rovnaký zákon však hovorí, že náklady na politickú reklamu vo vysielaní vysielateľa s licenciou si má hradiť kandidát na prezidenta sám.

Čaputová sa za vzniknutú situáciu ospravedlnila. „Žiaľ, v tejto veci naozaj došlo k pochybeniu. Vysielanie politickej reklamy v televízii zaplatila riadne registrovaná tretia strana, pán Michal Truban, ktorý má transparentný účet a môže podľa zákona vykonávať kampaň v môj prospech. Došlo k pochybeniu a tretia strana nemala zaplatiť politickú reklamu v televízii, nakoľko televíznu reklamu uhrádza kandidát," reagovala. „Po zistení pochybenia sme okamžite zastavili vysielanie politickej reklamy, ktorá mala byť spustená oddnes. Pokiaľ ide o politickú reklamu, ktorá už odvysielaná bola, pri nej zjednáme nápravu," tvrdí kandidátka. Dodala, že tento náklad vezme na seba, čo znamená, že peniaze za reklamu pošle Trubanovi na jeho transparentný účet a zaradí si ich do nákladov kampane. "Za pochybenie sa ja aj môj tím ospravedlňujeme. Nekonali sme so zlým úmyslom,” uviedla Čaputová.

Do limitu by sa mali zmestiť

Hovorca Čaputovej Martin Burgr tvrdí, že do zákonného limitu maximálnej sumy kampane by sa mali zmestiť aj po zaúčtovaní uvedených 30 600 eur. „Doterajší predpoklad výdavkov je pod 470-tisíc eur s tým, že je to nadhodnotené a zaokrúhľované. Tým pádom by nám to malo vyjsť do zákonom udávaných 500-tisíc eur. Uvidíme, ktoré položky sa nám uznajú a ktoré nie. Dnes ráno sa nám podarilo vystornovať kampaň zadanú Progresívnym Slovenskom, ktorú TV Markíza vráti Progresívnemu Slovensku ako tretej strane na účet. To je v sume 10-tisíc eur," vysvetlil Burgr.

Ak kandidát na prezidenta prekročí limit financií, hrozí mu za to zo zákona pokuta vo výške od dvoch do 30-tisíc eur.

Na celú vec na blogu Pravdy upozornil Igor Melicher, podpredseda občianskeho združenia Mladí sociálni demokrati, ktoré podporuje za prezidenta Maroša Šefčoviča. Ten vo veci aj podal podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.


VIDEO: Je všetko jasné alebo Šefčovič môže vo finále volieb v sobotu ešte potrápiť Čaputovú? Pozrite si video s komentátorom denníka Pravda Petrom Javůrkom.

Video

© Autorské práva vyhradené

383 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Progresívne Slovensko #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová