Sarkozy: Francúzske banky Grécku pomôžu

Francúzske banky a poisťovne sa zapoja do pomoci Grécku a pristúpia na predĺženie splatnosti gréckych dlhopisov, uviedol francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

24.06.2011 15:33
peňaženka, euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Mali sme množstvo stretnutí so zástupcami bánk a poisťovní. Nie je tam žiadny problém,“ uviedol Sarkozy. Na zapojenie súkromného sektora do ďalšej pomoci krachujúcemu Grécku „tlačí“ od začiatku Nemecko a prakticky sa na tom na dvojdňovom summite dohodli aj lídri EÚ. Upozorňujú však, že účasť investorov bude dobrovoľná, nie povinná.

Prečítajte si viac o GRÉCKEJ KRÍZE 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na rozdiel od svojho francúzskeho kolegu odmietla vyjadriť k prípadnej účasti nemeckých bánk a poisťovní na záchrane Grécka. „Súčasný stav rokovaní by som nerada komentovala. Myslím si, že najdôležitejšie je najskôr konať, a až potom oznamovať výsledky,“ povedala.

Britský premiér David Cameron, ktorý krátko pred začiatkom vrcholnej únijnej schôdzky navštívil Prahu, štátnikov upozorňoval, že čas získaný prípadnou ďalšou pomocou Grécku by členské štáty EÚ by mali využiť na „opevnenie“ vlastných bánk.

„Všetky európske krajiny musia využiť čas, ktorý máme, na posilnenie bánk a musia zabezpečiť, že plnia všetky požiadavky a sú natoľko silné, že ustojí akékoľvek problémy a ťažkosti,“ uviedol. Celý rad európskych bánk by na prípadnom bankrote Grécka stratil, grécky dlh totiž majú v rukách zo 75 percent práve zahraniční investori. „Každá banka si musí byť absolútne istá, koľko do Grécka investovala,“ dodal britský premiér.

1 debata chyba