Časť diery v štátnej kase zaplátajú štátne podniky

Vláda bude pokračovať vo vyťahovaní peňazí zo štátnych firiem. Napríklad jeden z najväčších podnikov, ktorý zabezpečuje transport elektriny cez Slovensko, by mal svoje dividendy zväčšiť až na dvojnásobok, teda zhruba dvadsať miliónov eur.

21.09.2012 12:46
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Denníku Pravda to prezradil dobre informovaný zdroj z prostredia energetiky. Hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič sa k sume nevyjadril, rokovania so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou o zvýšení vyplácania dividend však potvrdil. „Ministerstvo hospodárstva rokovalo s vedením na túto tému,“ povedal Jurikovič.

Vláda bude nové financie potrebovať. Odhaduje sa totiž, že výber daní na budúci rok by mohol byť nižší o niekoľko desiatok miliónov eur, keďže NBS i ministerstvo financií očakávajú menší rast slovenského hospodárstva. Všetko však závisí od toho, ako nižší rast ekonomiky ovplyvní domácu spotrebu.

Rezort financií vedený Petrom Kažimírom však chce ísť vo zväčšovaní vyplácania dividend zo štátnych firiem ešte ďalej. „Chceme tú firmu takpovediac zröntgenovať, aby sme vedeli, či nie je možné vyplácanie zväčšiť ešte viac,“ povedal minister financií po stredajšom rokovaní vlády, kde sa rozhodlo, že akcie prenosovej sústavy prejdú z ministerstva hospodárstva do vlastníctva rezortu financií.

K tomuto kroku bola vláda donútená prijatím takzvaného tretieho liberalizačného balíčka z európskej legislatívy, ktorý zakazuje, aby elektrická transportná sieť mala rovnakého vlastníka ako distribútor elektriny. Ministerstvo hospodárstva spravuje akcie všetkých troch distribučných spoločností na Slovensku.

Na otázku, či hĺbková kontrola znamená stopnutie rozvojových projektov, však Kažimír reagoval odmietavo. Nemalo by tak byť ohrozené napríklad budovanie ďalšieho prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom, ktorého nedostatočná kapacita v súčasnosti spôsobuje viacero problémov. Toky elektriny zo severozápadu na juhovýchod Európy totiž vyčerpávajú voľné možnosti prenosu elektriny medzi štátmi. Nedostatočná prenosová kapacita medzi krajinami bude spôsobovať ešte viac problémov po spustení nových atómových reaktorov v Mochovciach, vďaka ktorým sa Slovensko stane opäť exportérom elektrickej energie. Stať by sa to malo v priebehu budúceho roku.

Medzi hlavných pôvodcov problémov s nedostatočnou kapacitou patria slnečné a veterné elektrárne na severe Nemecka. Pre relatívne malé možnosti prenosu v Nemecku totiž elektrina z týchto zdrojov prúdi cez elektrické siete v okolitých štátoch. Česká prenosová sústava natoľko zápasí s problémami, že sa jej predstavitelia rozhodli rokovať o odškodnení za prenosy elektriny z Nemecka.

Zástupcovia slovenskej strany sa však na podobný krok nepripravujú. Prenosová sústava Slovenska je totiž podľa hovorcu firmy Igora Galla oveľa ďalej a vplyv nemeckých obnoviteľných zdrojov elektriny je menej dominantný, pretože sa mieša s inými vplyvmi.

„Priamo nemôžeme žiadať o kompenzáciu Nemecko. Dôsledky preťažovania našej siete sú však vážne a opatrenia na zmiernenie dopadu toku cudzej elektriny sú drahé,“ podotýka Gallo. Preto zatiaľ Slovenská elektrizačná prenosová sústava preťaženie rieši iba zmenou nastavenia trasy pre jednotlivé toky energie.

Najväčšie dividendy štát v posledných rokoch čerpá z energetických podnikov, ktoré ovládajú zahraniční privatizéri. Tento rok má štát z dividend získať takmer 600 miliónov eur, ale na budúci rok je zatiaľ naplánovaných len 365 miliónov eur. Rezort financií počíta s výrazným poklesom dividend z SPP, až na 163 miliónov eur. V skutočnosti by sa tak nemuselo stať, keďže plynárne menia majiteľa a nový vlastník český koncern EPH sľubuje pre štát naďalej dividendy vo výške okolo 300 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba