Stanový tábor pre bezdomovcov už zbalili

Bratislavskí bezdomovci strávili v stanovom tábore vo Vrakuni poslednú noc. Tábor ukončil prevádzku, stany balia a odvážajú. V stanovom mestečku sa v noci z nedele na pondelok vyspalo posledných 170 ľudí bez domova. Všetkých 15 stanov začali po ich odchode baliť pracovníci Civilnej ochrany spolu s hasičmi.

06.03.2006 11:31 , aktualizované: 11:36
debata

Odvezú ich do skladu Materiálnej základne civilnej ochrany v Pezinku, kde ich dôkladne vydezinfikujú. S upratovaním a balením im pomáhajú aj traja dobrovoľníci z radov bezdomovcov. Tí v tábore pracovali od jeho otvorenia. „Pôjdeme bývať na ubytovňu, ktorú nám vybavili ľudia z CO,“ uviedol dobrovoľník-bezdomovec Braňo. 

Stanové mestečko otvorili 19. januára po tom, čo v Bratislave prišlo o život približne 18 bezdomovcov, mnohí na následky podchladenia. Najskôr postavili vo Vrakuni šesť stanov približne pre 50 ľudí a neskôr tábor rozšírili na 14 stanov na spanie, umyváreň a jedáleň. Tábor poskytol v mrazivej zime vyše šesť tisíc nocľahov ľuďom bez prístrešia. Priemerne v ňom prespalo denne 160 bezdomovcov. Najviac, 180 ich v tábore nocovalo 26. januára.

Obyvateľom tábora bol k dispozícii lekár, dostávali teplú večeru a čaj. Spali v spacákoch na poľných lôžkach vo vykurovaných a osvetlených stanoch. Okrem toho sa mohli osprchovať a získať čisté oblečenie. V mestečku prichýlili aj ľudí pod vplyvom alkoholu, čo nie je v iných bratislavských útulkoch možné. Starali sa o nich pracovníci Civilnej ochrany a dobrovoľníci z radov bezdomovcov a rôznych občianskych združení. O bezpečnosť v nocľahárni dbala policajná hliadka a požiarnici. Prevádzku stanového tábora pre bezdomovcov financovala samospráva v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. Medzi obyvateľmi bolo počas fungovania tábora aj niekoľko detí.

debata chyba