Ukradnutý Mucha sa vrátil do Piešťan

Na pôvodné miesto do luxusného kúpeľného hotela Thermia Palace v Piešťanoch sa včera vrátil obraz Alfonsa Muchu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia. Olejomaľba netradičného päťuholníkového tvaru za dodnes nevyjasnených okolností zmizla v noci 19. októbra 2000.

20.12.2006 14:30
Muchov obraz Foto: ,
Ukradnutý Muchov obraz sa vrátil do Piešťan.
debata

Po štyri metre širokom obraze pátral Interpol, ale aj návštevníci kúpeľov, ktorí z Piešťan do celého sveta posielali špeciálne pohľadnice s vyobrazením ukradnutého diela a výzvou na kontaktovanie polície v prípade, ak by sa niekde objavilo.

Priekupníci s umením boli dlho opatrní, až v decembri 2004 českí kriminalisti zadržali dvoch mužov z Karlových Varov, ktorí sa pokúsili pri nákupnom centre v Brne Muchov nie veľmi známy obraz predať za 95-tisíc eur zákazníkovi z Rakúska. Mária Linkešová z trnavskej polície potvrdila, že krádež obrazu nie je dodnes objasnená. Trestné stíhanie vyšetrovateľ v lete zastavil, pretože nemal koho obviniť. Linkešová však dodáva, že to neznamená koniec pátrania po páchateľovi.

Krádež by sa už nemala opakovať. „Obraz je pripojený k bezpečnostnému systému, okrem toho bude stále pod dohľadom kamier,“ informoval generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov Klaus Pilz.

Obraz sa do Piešťan vrátil poškodený necitlivým vyrezaním z rámu, ale aj zrolovaním plátna maľbou dovnútra. Vedenie kúpeľov rozhodlo, že dá obraz na svoje náklady odborne zreštaurovať. Tak sa dostal do rúk piešťanského rodáka Jána Hromadu, ktorý pôsobí na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

„Pred reštaurátorským zásahom bolo potrebné dielo najskôr preskúmať. Využili sme nedeštruktívne metódy, snímanie infračervenou kamerou a pozorovanie pri ultrafialovom žiarení. Infračervená kamera odhalila prípravnú podkresbu, ktorá potvrdila precíznosť prípravy kompozície Alfonsa Muchu,“ vysvetlil reštaurátor.

Uvoľnené časti farieb spevnil roztokom želatíny, miesta, kde maľba úplne chýbala, vyplnil japonským papierom. Chýbajúce vrstvy nahradil glejokriedovým tmelom, nasledovalo retušovanie akvarelovými a špeciálnymi retušovacími lakovacími farbami.
Reštaurátor musel podlepiť pôvodné plátno, aby ho spevnil. Okraje plátna, ktoré sa po vyrezaní zachovali v pôvodnom ráme, scelil s plátnom pomocou polyamidového prášku.

Svetovo uznávaný maliar, grafik a návrhár Alfons Mucha bol častým návštevníkom piešťanských kúpeľov, s ich nájomcom Ľudovítom Winterom sa dobre poznal. V Piešťanoch sa liečila aj jeho dcéra, obraz Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia daroval kúpeľom práve z vďačnosti za poskytnutú liečbu.

Predpokladá sa, že jedna z trojice mladých žien na obraze je práve Muchova dcéra. Obraz, ktorý bol maľovaný na mieru do priestoru nad dvere vo veľkej jedálni hotela Thermia Palace, bol prvý raz slávnostne odhalený 15. mája 1932. Až do dňa krádeže bol považovaný za nástennú maľbu.

debata chyba