Arabský princ investuje pri Piešťanoch

Saudskoarabský korunný princ Meteb bin Abdulaziz al Saud sa chystá investovať v tesnej blízkosti piešťanských kúpeľov. V Moravanoch nad Váhom kúpil od miestnych urbárnikov 36 hektárov pôdy, na ktorej chce postaviť obchodné, kongresové a športové centrum, liečebné domy, penzióny a rodinné domy.

28.02.2008 15:00
Penzióny v Piešťanoch Foto:
Plány investora zo Saudskej Arábie rátajú aj s penziónmi.
debata

„Princ má viac investícií po celom svete, toto bude jedna z nich,“ povedal princov splnomocnenec na Slovensku Khalid Alzahrani (na snímke).

Budúci investor je v hierarchii Saudskoarabského kráľovstva tretím mužom, zastáva pozíciu ministra.

"Princ má viac investícií po celom svete,... Foto: Pravda, Ľuboš Kostelanský
Khalid Alzahrani "Princ má viac investícií po celom svete, toto bude jedna z nich," povedal princov splnomocnenec na Slovensku Khalid Alzahrani.

Pre investovanie na Slovensku sa rozhodol po minuloročnej návšteve piešťanských kúpeľov. „Vtedy si povedal, že tu kúpi pozemky a bude stavať. V tom čase ešte nemal jasnú predstavu, čo to bude,“ vysvetlil Alzahrani.

Dnes už je jasné, že v komplexe nebude chýbať hotel s približne stovkou izieb a kongresovým zázemím, penzióny s izbami na prenájom, liečebné domy so službami lekárov, športový areál s vonkajším alebo vnútorným bazénom, ale ani rodinné domy. Výšku investície zatiaľ podľa Alzahraniho nemožno vyčísliť, pretože projektové práce sa len rozbiehajú. Potvrdil však, že princ nemieni konkurovať v arabskom svete známym piešťanským kúpeľom. „Nebudú to nové kúpele,“ podčiarkol. Komplex nebude podľa jeho vyjadrenia vyhradený len pre arabskú klientelu.

Investícia zo Saudskej Arábie potešila starostu Moravian nad Váhom Petra Hulmana. „Očakávam zvýšenie štandardu vybavenosti obce, prácu pre našich ľudí a potom aj miestne dane,“ hovorí starosta. Obecný úrad robí všetko preto, aby sa mohla výstavba princovho komplexu začať čo najskôr. „Snažíme sa robiť všetko čo najpružnejšie, do konca tohto roku by mali byť vydané stavebné povolenia,“ poznamenal starosta s tým, že celý projekt sa bude robiť po etapách.

Proti princovej investícii nenamietajú ani obyvatelia dvojtisícovej obce. „Viacerí členovia urbariátu sa po predaji stali milionármi, ďalším pribudli na kontách státisíce, bude robota,“ povedal muž prechádzajúci popri princovom pozemku. Spoločnosť Danube MG, ktorá pozemky vykupovala, platila za hektár ornej pôdy viac ako 3 milióny korún.

debata chyba