Noví horskí záchranári sa hľadajú ťažko

Nájsť dobrého horského záchranára nie je jednoduché. Horská služba má s výberom nových ľudí ťažkosti napriek tomu, že žiadostí od uchádzačov dostáva dosť. Skúškami totiž prejde málokto.

08.05.2008 20:02
Previerky záchranárov Foto: ,
Stenu so stupňom náročnosti 5 plus museli uchádzači o prácu horského záchranára zdolať len s pomocou istiaceho lana.
debata

„Mladí sú dnes akísi mäkší. Nemajú také odhodlanie, aby sa najmä fyzicky pripreli. Našťastie v každom výbere nájdeme jedného, ktorého potrebujeme,“ hovorí zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby Karol Chvála. Ten spolu s ďalšími skúsenými záchranármi v stredu testoval piatich uchádzačov o uvoľnené miesto v Malej Fatre.

Hneď ráno čakal uchádzačov peší výstup na Skalnaté pleso, potom stúpanie na lyžiach do Lomnického sedla. Celú trať museli stihnúť v určenom časovom limite. Nasledovalo lyžovanie vo voľnom teréne v jednom zo strmých žľabov. „Záchranár musí byť všestranná osobnosť. Okrem fyzických testov ich čakajú skúšky z prvej pomoci, ale aj vedomostná časť o horách či psychologické testy. Testy sú náročné, veď prvú časť zvládol v limite len jediný uchádzač,“ dodáva Chvála.

V opustenom kameňolome v Tatranskej kotline čakala záujemcov o záchranársku prácu skalná stena. „Budeme hodnotiť plynulosť lezenia a techniku. Záleží na vás, kadiaľ poleziete, ale mala by to byť priama cesta hore po pripravenom istení. Dostávate od jedného do piatich bodov,“ člen komisie Milan Sekelský vysvetlil kandidátom na horského záchranára podmienky v stene so stupňom náročnosti 5 plus, kde neboli okrem istiaceho lana nijaké technické pomôcky.

Záujem o prácu podľa Chválu ovplyvňuje aj miesto budúceho pôsobenia. „Ak by sme hľadali záchranára do Vysokých Tatier, určite by bol oveľa väčší,“ vysvetľuje. Čo láka mladých chlapov na nezvyčajnej práci? „Priťahuje ma najmä to, že človek je stále v prírode,“ odpovedá Lukáš Gallo zo Žiliny, ktorý sa najviac obával voľného lyžovania. „Ale zvládol som to,“ povedal pár minút pred tým, ako sa pustil do lezenia v stene.

Záchranárov je málo, pre nedostatok peňazí však horská služba nemôže stavy naplniť. V súčasnosti chýba asi dvadsať ľudí. „Málo ich je najmä v Západných a Vysokých Tatrách a vo Veľkej Fatre,“ hovorí Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. Okrem náročných testov musia záujemcovia splniť aj ďalšie podmienky. Stredoškolské zdravotnícke vzdelanie a popri zamestnaní v horskej službe aj štúdium v odbore záchranár na vysokej škole. V súčasnosti má Horská záchranná služba 118 príslušníkov, z toho záchranárov je 96.

debata chyba