Bardejovská bašta skrýva staré knihy

Tri podlažia starej Prašnej bašty v Bardejove zapratali staré knihy. Sú ich tisíce. Marek Božík si tam totiž pred ôsmimi rokmi zriadil antikvariát. Odvtedy sú knihy jeho živobytím.

11.06.2008 13:44
Marek Božík Foto: ,
Bardejovčan Marek Božík začal pred ôsmimi rokmi predávať staré knihy cez internet. Dnes jeho antikvariát v starej bašte ukrýva tisíce kníh.
debata

„Desať rokov som mal realitku a chcel som zmenu. Začali sme s predajom starých kníh cez internet, postupne to rástlo. Bašta bola nevyužitý priestor, a tak sme si ju prenajali,“ hovorí o začiatkoch bardejovský antikvár.

Útroby bašty dnes skrývajú viac ako 7-tisíc zväzkov. Väčšina sa predáva cez internet. „Veľa ľudí k nám nechodí. Najviac Česi, ale napríklad aj kúpeľní hostia, ktorí nás poznajú z internetu,“ hovorí Božík. Staré knihy vykupuje po celom Slovensku. Väčšinou mu ľudia ponúkajú pozostalosti, ale berie aj knihy z knižníc, ktoré ich vyraďujú.

Podľa neho končí na Slovensku mnoho, často aj vzácnych kníh v zbere. „Prišla jedna pani, že jej zomrel brat, ktorý žil sám a celý život zbieral knihy,“ približuje jeden z príbehov, akých prežíva desiatky. V byte po bratovi zostalo množstvo kníh. Nejaké si žena vybrala, zvyšné naložila do avie a dala odviezť do zberu. „Až neskôr som zistil, že to boli väčšinou odborné knihy. Práve o tie je na trhu najväčší záujem. Zákazníci hľadajú najmä skriptá alebo diela, ktoré vychádzali v nízkych nákladoch. Na druhej strane sa, samozrejme, najviac predáva beletria,“ hovorí Božík zo svojich skúsenosti.

Prostredie v starej bašte knihám praje. Sucho v nadzemných podlažiach ich neničí, bojujú akurát s pavúkmi. Domáci pán nesúhlasí s názorom, že antikvariáty nemajú budúcnosť. „Ročne predáme až 15-tisíc kníh,“ vysvetľuje. Pred časom si napríklad istý zákazník z Čiech objednal cez internet až 800 kníh. „Naložili sme ich do pätnástich prepraviek. Sám si po ne prišiel autom,“ hovorí s úsmevom.

Ľudia často ani nevedia, čo skrývajú pivnice či povaly starých domov. „Nie som nijaký špecialista. Spolupracujem s odborníkmi. Keď sa mi dostane do rúk stará kniha, hľadám radu u nich,“ dodáva Božík. Rarity sa dajú podľa neho nájsť, ale ide skôr o náhodu. „Pred časom mi jeden pán priniesol starý kufor plný kníh. Medzi mnohými obyčajnými sa zrazu našla jedna vzácnejšia,“ dodáva.

debata chyba