Dóm sprístupnil klenoty po 500 rokoch

Lutherov preklad Biblie z roku 1641 môžu vidieť návštevníci Dómu sv. Martina v Bratislave. Ide o jednu z prvých tlačených kníh. Novú časť klenotnice, ktorá obsahuje vzácne cirkevné predmety nazbierané za vyše 555 rokov existencie chrámu, sprístupnili v utorok. Bude otvorená do konca októbra.

02.07.2008 10:01
Klenotnica Foto:
V Dóme sv. Martina v Bratislave v utorok sprístupnili vzácnu klenotnicu, ktorá obsahuje klenoty nazbierané za viac ako 555 rokov existencie chrámu.
debata

Medzi najväčšie skvosty patria 109 cm vysoká gotická strieborná pozlátená monštrancia z 15. storočia, alebo hostiár z roku 1580, ktorý dal vyrobiť bratislavský kanonik Juraj Retzer. Látky a textílie sa totiž po niekoľkých storočiach len málokedy zachovajú v neporušenom sta­ve.

Nachádzajú sa tu aj gotické tabuľové maľby z obdobia okolo roku 1480. Predpokladá sa, že ich autorom bol Majster Winklerovho epitafu. „Pôvodne boli súčasťou katedrály vo Wiener Neustadte. Po jej likvidácii sa nakoniec dostali až do dómu,“ povedal hovorca Dómu sv. Martina Roman Bajzík.

„Táto miestnosť bola kedysi klenotnicou. Bol to vlastne starodávny trezor. Musela však prejsť rekonštrukciou, pretože bola v dezolátnom stave. Počas socializmu boli dlhé roky klenoty z bratislavských kostolov u františkánov. Po páde režimu sa opäť vrátili späť,“ dodal.

Upozornil aj na vzácne knihy vystavené vo vitrínach. Okrem Lutherovho prekladu Biblie je rovnako vzácna aj kniha Gabriela Falopiho o medicíne z roku 1561, ktorá bola vytlačená v Benátkach. Celkovo je v novej expozícii klenotnice približne 90 bohoslužobných predmetov, ornátov, biskupských beriel, kalichov či cibórií.

Na jednom z ornátov upútajú pestrofarebné vyšité motýle. „Bola to veľmi precízna, doslova piplavá práca. Vyšitie muselo trvať hodiny,“ povedal Bajzík. Väčšina vzácnych bohoslužobných predmetov sa pri slávnostných bohoslužbách používa dodnes.

Na fotografii môžete vidieť detail klenotnice v...
Ďalší náhľad na klenotnicu v Katedrále 
svätého...
+2Vzácna klenotnica bola sprístupnená verejenosti...
debata chyba