Historický Solivar chcú zmeniť na drahokam Európy

Do piatich rokov chce mesto Prešov vybudovať z historického Solivaru nové turistické centrum mesta. V spolupráci so Slovenským technickým múzeom by mala pamiatka zo 17. storočia získať novú tvár a lákať do mesta turistov.

10.09.2008 13:54
Solivar Foto: ,
Chátrajúci historický prešovský Solivar zo 17. storočia by sa mal do piatich rokov zmeniť na nové turistické centrum mesta.
debata

„Súčasný nevyužívaný sklad soli by sa mal zmeniť na Design Salt Factory, v ktorom by sme v spolupráci s ďalšími európskymi mestami so soľnou históriou urobili sériu podujatí. Zapojiť chceme mestá ako rakúsky Salzburg či poľskú Vieličku,“ uviedla manažérka projektu kandidatúry Prešova na Európske hlavné mesto kultúry 2013 Anna Podlesná.

O rekonštrukcii schátranej pamiatky sa v Prešove hovorí už niekoľko rokov. Solivar tvorí unikátny súbor budov na čerpanie a varenie soli a v súčasnosti je v ňom vysunutá expozícia Slovenského technického múzea v Košiciach. Pamiatku v roku 1986 postihol ničivý požiar a odvtedy chátra. Mesto nevedelo dlhé roky nájsť spoločnú reč s múzeom pri jej obnove. Poslanec mestského zastupiteľstva Ľudovít Malaga (HZDS) pred časom napísal múzeu otvorený list. Podľa neho je najväčší problém to, že mesto nie je majiteľom ani správcom objektov, hoci má záujem ich obnovovať.

Podľa riaditeľa košického múzea Eugena Labaniča pamiatka ustavične čelí útokom vandalov a rozkrádačov. Múzeum na jej ochranu a udržanie dáva státisíce korún. Pred štyrmi rokmi sa stratilo 30 metrov vlnitých plechov, o rok neskôr zmizli z dreveného gápľa medené odkvapy a tá istá budova bola vážne poškodená aj v roku 2006.

O Solivare sa rokovalo pred rokom na úrovni ministerstva kultúry, pred niekoľkými dňami sa napokon zrodila dohoda o spolupráci medzi mestom a múzeom pri obnove vzácnej kultúrnej pamiatky. „Mesto sa v dohode zaviazalo dopracovať územný plán solivarskej pamiatky a zabezpečovať terénne a sadové úpravy pozemkov, ako aj údržbu plôch zelene v areáli. Zároveň sa bude podieľať na výstavbe dopravnej a technickej infraštruktúry územia potrebnej na vybudovanie turistického centra,“ informoval hovorca prešovskej radnice Michal Kaliňák. Slovenské technické múzeum sa podľa dohody zameria na rekonštrukciu skladu soli a jeho premenu na spoločensko-umelecké centrum, ktoré bude slúžiť ako kongresová hala, koncertná sála či galéria.

debata chyba