Pyramídu v Nitre neoživí kasíno, ale bufet

Pyramída, vrch s najkrajším výhľadom v Nitre, sa konečne zbaví duchov, ktorí ostali v ňom uväznení. Týčia sa nad lesom a domami, sú schátraní, hrdzaví a v prípade silného vetra môžu byť pre ľudí aj nebezpeční.

15.09.2008 21:05
Lavovka v Nitre Foto: ,
Stará lanovka na Zobor je už natoľko schátraná, že jej oprava by stála oveľa viac ako stavba novej.
debata

Sú to sedačky a stožiare lanovky, ktorá nepremáva už pätnásť rokov. Mesto ju plánuje zbúrať a na mieste opustenej stanice zvažuje vytvorenie stánkov s občerstvením.

Aj napriek strmému chodníku by sa cesta na Pyramídu mala turistom oplatiť viac. Okrem peknej scenérie by ich na vrchole čakal bufet či okienko s informáciami. „Bolo by to super. Po takom ťažkom výstupe každému dobre padne vychladený nápoj. Tiež mi tu chýbajú toalety a nejaké pohľadnice, možno drobné suveníry, aspoň také makety zoborského vysielača,“ povedala turistka Elena Radvanská.

Možnosti, kde sa tieto stánky zriadia, sú dve. Buď sa prerobí pustnúca vrchná stanica lanovky, v ktorej bola kedysi reštaurácia, alebo sa založí nová stavba.

Výsledné riešenie závisí aj od toho, kto bude búrať lanovku. Mesto Nitra musí najprv vypísať verejnú súťaž na odstránenie dráhy. „Potom sa bude zrejme rokovať s firmou, ktorá v súťaži uspeje, o skrášlení a skultúrnení okolia stanice lanovky,“ naznačila Silvia Struhárová z mestského úradu.

Okrem bufetu sa už v minulosti objavilo niekoľko nápadov, ako oživiť vrchol Pyramídy a pritiahnuť na ňu viac ľudí. „Dostali sme napríklad ponuku od kanadskej spoločnosti, ktorá tam chcela vybudovať kasína. To však neprichádzalo do úvahy,“ prezradila Struhárová.

Ďalšia myšlienka zas mala uľahčiť turistom výstup. „V blízkosti Liečebného ústavu by sa mohlo zriadiť parkovisko, na ktoré by návštevníkov z mesta zvážali autobusy. Odtiaľ by sa zas mohli vyviezť až hore džípmi na plyn. Celé je to však len predstava,“ uviedol Jaroslav Dóczy, riaditeľ projektového tímu, ktorý pripravoval Nitru na kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry.

K lanovkovej preprave sa mesto možno neskôr vráti. Nová lanovka by však bola zrejme kratšia a asi by neviedla po rovnakej trase. Rekonštrukcii tej starej totiž bránili problémy s pozemkami. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch, je dráha už v takom zlom stave, že jej oprava by bola oveľa nákladnejšia ako stavba novej.

debata chyba