Cesto na pirohy musí na doske pišťať

Napriek mrazivému počasiu prilákali trináste majstrovstvá vo varení pirohov vo Svidníku do skanzenu Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku desiatky zvedavcov. "Chodíme sem každoročne. Je to zaujímavé. Ja sama pirohy robievam a tu hľadám aj inšpiráciu. Najmä v plnkách do pirohov," hovorí Mária Chomová z Bardejova.

15.09.2008 22:07
Varenie pirohov Foto: ,
Cesto na pirohy musí mať správnu tuhosť, aby sa dobre lepilo a zároveň nerozpadlo. Súťažiaci vo Svidníku mali rôzne spôsoby, ako zisťovali, či už sú voda a múka v správnom pomere.
debata

Do pripravených poľných kuchýň sa tentoraz postavili štyri družstvá a išlo o slovensko-ukrajinský súboj. V jednom stane varili ženy z Rachova a ukrajinskí novinári, v ďalšom družstvo Svidníckych žien a družstvo združenia Zachráňme kraj pod Duklou. Súťaž odštartovala príprava cesta, ktoré síce nie je zložením ťažké, ale musí mať tú správnu tuhosť. Aby sa dalo dobre lepiť a aby sa pri varení nerozpadávalo.

„Nesmie byť ani tvrdé, ani príliš mäkké. Jednoducho také akurát. Chlapi to poznajú z iných tvarov…“ vysvetlil s úsmevom kapitán družstva svidníckeho združenia Milan Cocuľa. Iné vysvetlenie, kedy je cesto z múky soli a vody dobré, mala Halyna Tercenová z Rachova. „Musí pri miesení na doske pišťať,“ povedala.

Družstvá mali navariť minimálne 50 pirohov s tromi rôznymi náplňami. Okrem tradičných plniek z bryndze, tvarohu či zemiakov sa aj tento rok objavili vo Svidníku nové chute. Domáci naplnili časť zo 150 navarených pirohov zavarenými čerešňami, ženy z Rachova zas ponúkli prekvapenie v podobe makovej plnky.

„Pirohy sú vynikajúce a sú veľkým fenoménom. Najmä tým, ako sa rozšírili. U nás v juhovýchodnom Poľsku sú trochu väčšie, niekde sa vyprážajú. Je to vynikajúce jedlo typické pre celý región obývaný Rusínmi či Ukrajincami. Práve od nich sa pirohy dostali do ostatných európskych kuchýň vrátane poľskej,“ vyznal sa člen poroty Fedor Goč, ktorý v Zyndranowej zakladal múzeum lemkovskej kultúry. Porota pod vedením veľvyslankyne Ukrajiny Inny Ohnivecovej napokon víťazstvo prisúdila domácemu družstvu Svidníckych žien. Všetky ostatné tímy skončili na druhom mieste.

debata chyba