Pustý kostol vydal tajomstvo - prastaré hroby

Kryptu a deväť hrobov aj s kosťami nebožtíkov odkryli archeológovia pri výskume v lokalite Pustý kostol vo Veľkej Čalomiji v okrese Veľký Krtíš. Kým osem hrobov sa nachádza vedľa obvodového múru chrámu, deviaty je sčasti pod múrom, čo je dôkazom, že cintorín na tomto mieste existoval ešte pred stavbou románskeho, neskôr gotického kostola.

18.09.2008 09:29
Archeologický nález Foto: ,
Pod jedným z najstarších kostolov na Slovensku archeológovia odkryli deväť hrobov a kryptu.
debata

Z pohľadu archeológov sa nálezisko vo Veľkej Čalomiji radí významovo veľmi vysoko. „Samotný kostolík, ktorý patrí k najstarším sakrálnym stavbám na Slovensku, bol postavený v dvanástom storočí. Neskôr ho viackrát prestavali. Hrob pod ním nám podáva svedectvo, že ľudia osídľovali túto oblasť ešte pred jeho postavením,“ konštatuje vedúci archeologického výskumu Václav Hanuliak. Z niektorých dôkazov vyplýva, že táto oblasť mohla byť osídlená Rimanmi ešte pred príchodom Slovanov, v 2. a 3. storočí po Kristovi.

Lokalita Pustý kostol sa podľa konateľa... Foto: Pravda, Števo Rimaj
Archeologický nález Lokalita Pustý kostol sa podľa konateľa archeologickej spoločnosti Terra Antigua Róberta Filka zaraďuje medzi významné pamiatky sakrálneho staviteľstva na Slovensku. Samotné múry chrámu odkrývali archeológovia ešte vlani. Teraz, v rámci druhej etapy prác, odkryli vzácne hroby. Odborníci predpokladajú, že v okolí by sa mali nachádzať aj zvyšky opevnenia kostola či budovy fary. "Do budúcnosti treba v tejto lokalite urobiť ďalší výskum. Zároveň bude potrebné objavené nadzemné časti starého chrámu sanovať a zakonzervovať," zdôraznil vedúci výskumu Hanuliak. Prostriedky na to nemajú, no chcú o ne žiadať prostredníctvom eurofondov.

Lokalita Pustý kostol sa podľa konateľa archeologickej spoločnosti Terra Antigua Róberta Filka zaraďuje medzi významné pamiatky sakrálneho staviteľstva na Slovensku. Samotné múry chrámu odkrývali archeológovia ešte vlani. Teraz, v rámci druhej etapy prác, odkryli vzácne hroby. Odborníci predpokladajú, že v okolí by sa mali nachádzať aj zvyšky opevnenia kostola či budovy fary. „Do budúcnosti treba v tejto lokalite urobiť ďalší výskum. Zároveň bude potrebné objavené nadzemné časti starého chrámu sanovať a zakonzervovať,“ zdôraznil vedúci výskumu Hanuliak. Prostriedky na to nemajú, no chcú o ne žiadať prostredníctvom eurofondov.

Starosta Veľkej Čalomije Michal Nagy (SMK) konštatuje, že na dve etapy prác sa im podarilo získať dotácie v celkovej výške 600-tisíc korún z ministerstva kultúry. Ďalšími asi 100-tisíc korunami prispela na odkrývanie Pustého kostola obec. „Pre nás má tento nález veľký význam. Očakávam, že by sa mohol prejaviť aj v podobe záujmu turistov o našu obec,“ zdôraznil starosta.

debata chyba