Strieborná vydala ďalších štrnásť prastarých hrobov

Pod vrchom Strieborná pri obci Cinobaňa v okrese Poltár je už päťdesiatosem odkrytých pravekých hrobov.

17.10.2008 11:50
Praveké hroby Foto: ,
Nálezisko 3000 rokov starých hrobov v žiarovom pohrebisku z obdobia kyjatickej kultúry.
debata

Štrnásť z nich odkryli archeológovia v posledných troch týždňoch. Všetky sú súčasťou žiarového pohrebiska z obdobia kyjatickej kultúry a ich vek sa pohybuje od asi tisíc rokov pred Kristom po siedme až ôsme storočie pred naším letopočtom.

Žiarové pohrebisko, ktoré vlani objavil amatérsky historik Miroslav Peťko z Lovinobane, patrí k najrozsiahlejším, aké bolo na území Slovenska objavené. Prvý prieskum v ňom robili archeológovia toto leto. V minulých dňoch v prácach pokračovali.

„Preskúmali a zdokumentovali sme už plochu s veľkosťou 1,5 hektára. Doteraz sme otvorili päťdesiatosem hrobov,“ hovorí vedúci archeologického prieskumu Vladimír Mitáš z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Podarilo sa zistiť, že ľudia z toho obdobia pochovávali svojich mŕtvych veľmi organizovane. Hroby sú v presných líniách v podobe mriežky a s rovnakým odstupom. „Na základe dostupných informácií môžeme predpokladať, že pohrebisko obsahuje približne 500 až 600 hrobov,“ poznamenáva Mitáš.

Archeológovia by tieto čísla radi už v budúcom roku spresnili. „Do polovice novembra chceme podať projekt na pokračovanie prác, aby sme získali ďalšie peniaze na prieskum,“ pokračuje Mitáš. Tak by mohli zistiť presný počet hrobov. Zároveň by chceli urobiť sondáž aj na vedľajšej ploche, kde kedysi stáli obydlia ľudí z toho obdobia. Už doterajší výskum priniesol pre archeológov veľa zistení aj predmetov, ktoré sa našli v hroboch. Amfory, nádoby, keramické predmety či bronzová ihlica v kombinácii so železom alebo časť konského zubadla. Našli aj hrob šamana s magickým horským krištáľom.

Žiarové pohrebisko z obdobia kyjatickej... Foto: Pravda, Števo Rimaj
Praveké hroby Žiarové pohrebisko z obdobia kyjatickej kultúry. Jeho vek sa odhaduje na 3000 rokov.

Po výskume z posledných dní k nim pribudla opasková železná zápona či predmety z bronzu, napr. špirálovitý prsteň. „V jednom z hrobov sme našli aj veľmi zaujímavý nález, a to nádobku elipsovitého tvaru, pripomínajúcu pletený košík, v ktorej boli pravdepodobne pozostatky novorodenca,“ dodáva Mitáš.

Výskum podporuje aj cinobanská samospráva. Starostka obce Mária Švikruhová (Smer, KSS) okrem potreby poodhalenia histórie vidí za prieskumom aj možnosť na prezentáciu ich obce a prilákanie turistov. Pre tých už stihli v Cinobani aj vyrobiť a vystaviť presnú kópiu žiarového hrobu.

„Maketa je zatiaľ položená v takzvanej klavírovni v budove kultúrneho domu, no už čoskoro bude mať svoje pevné miesto vo vestibule nášho kultúrneho stánku,“ zdôraznila Švikruhová.

debata chyba