Na košickej burze nechýbal Modrý Maurícius

Všeobecná burza prilákala do košického Domu techniky desiatky vystavovateľov a stovky návštevníkov. Nechýbali zberatelia pohľadníc, odznakov, chladných zbraní či hračiek.

20.10.2008 14:16
Burza známok Foto: ,
Pán Václav má v albumoch niekoľko miliónov známok. nechýba medzi nimi ani Modrý Maurícius.
debata

Skutočne úctyhodnú zbierku známok mal v albumoch rozložených na viacerých stoloch pán Václav z Brna. Celé meno odmietol povedať, lebo sa obáva o svoju zbierku. „Niektorí tipovali, že sú to státisíce, ale musím spresniť, že ide o milióny. Vlastním známky z celého sveta,“ povedal vášnivý filatelista, ktorý sa svojmu koníčku venuje bezmála 50 rokov.

Najvzácnejší v jeho zbierke je legendárny Modrý Maurícius. „Má ho britská kráľovná a ja. Inak nikto na svete. Cena známky je osem miliónov korún, mám ho aj s listom,“ vraví hrdo zberateľ a na chvíľu ukáže najväčší skvost zo svojej zbierky. Spomínaných známok bolo vydaných len 35. „Jediný rozdiel je v tom, že kráľovná má originál a ja mám falzum,“ dodáva.

Pán Václav vlastní aj známky, na ktorých sú originály podpisov ich návrhárov, napríklad Jindru Schmidta či ďalších českých a slovenských rytcov. Hoci na Slovensku záujem o filateliu klesá, v iných častiach sveta, naopak, stúpa. „Momentálne pribúda zberateľov v juhovýchodnej Ázii, hlavne v Japonsku a Číne. Tam kupujú známky hlavne bohatší ľudia,“ komentoval záujem o známky zberateľ z Moravy.

O tom, že sa mu zbieranie známok oplatí, sa presvedčil aj nedávno. „Zbieram najmä známky z Číny. V súčasnosti ich u nás prakticky neuvidíte. Ja som ich získal ešte v časoch, keď sa dali kúpiť za pár korún v novinových stánkoch. Kúpil som vtedy jednu tematickú sadu týkajúcu sa čínskeho divadla. Stálo ma to 24 korún, nedávno som sadu predal jednému Číňanovi za 40-tisíc,“ tešil sa z vydareného obchodu pán Václav.

debata chyba