Vtáci v Piešťanoch majú sviatok každý deň

Dňom vtákov je prvý apríl, v Piešťanoch to však celkom neplatí. Vtáci v mestskom parku majú totiž sviatok každý deň. Môže za to miestny dôchodca Karol Fano, ktorý sa o ne stará už 37 rokov.

31.03.2009 10:43
Karol Fano kŕmi vtákov dvakrát denne už 37 rokov Foto: ,
Karol Fano kŕmi vtákov dvakrát denne už 37 rokov
debata

Či prší, sneží, mrzne, alebo páli slnko, Karol Fano dvakrát denne prichádza k búdkam a kŕmidlám v parku. Ráno doplní zásoby slnečnicových semiačok, orechov, pridá kúsky suchého pečiva, pohodí zopár jabĺk. O chvíľu sa tam zlietnu pestrofarební stravníci, ku ktorým sa pridávajú aj celé rodiny veveričiek. Rovnaký rituál sa opakuje aj popoludní.

,,Vstávam ráno o štvrtej, pomodlím sa, na šiestu idem do kostola. Kŕmenie vtákov v pravidelnom čase je pevnou súčasťou môjho denného rytmu," hovorí 87-ročný vitálny muž. Pochvaľuje si, že vďaka svojmu koníčku je denne na čerstvom vzduchu. Len keď sa zohne k miskám na zemi, povzdychne si, že telo už neposlúcha ako kedysi. Búdky musí aj vyčistiť, okolie poupratovať, ide to už čoraz ťažšie.

O vtákov sa Karol Fano začal starať po zážitku z iného kúpeľného mesta. ,,Boli sme v Luhačoviciach vtedy ešte s maličkou vnučkou, ktorá kŕmila vtáčiky. Zobali jej z ruky, pretože ich tam niekto pravidelne kŕmil," spomína na moment spred štyroch desaťročí.

Pred zimou má v garáži pripravených štyri-päť vriec slnečnice a zásoby orechov. ,,Mám už na to aj sponzorov. Prispieva mi primátor a mestský úrad. Dávajú aj tunajší podnikatelia," hovorí dôchodca. Niektorým veveričkám a vtákom dal už aj mená.

Na Deň vtákov bude ponuka bohatšia. ,,Pripravím im švédske stoly," zažartuje si Fano, ktorý sa dobre poznal aj s Ľudovítom Winterom, pôvodcom slávy piešťanských kúpeľov.

Zastavujú sa pri ňom Piešťanci aj zahraniční turisti. Upozornia, kde videli akého vtáka, popýtajú sa, prípadne sa pochvália, že tiež hodili vtákom nejaké krmivo.

Karol Fano sa ako zodpovedný človek postaral aj o svojich nástupcov. ,,Jeden doktor mi sľúbil, že bude pokračovať. Aj jeden policajt, ale ešte má tri roky do penzie. Skauti tiež sľúbili, že pomôžu s búdkami," dodal muž, ktorý si nedávno prevzal Cenu primátora Piešťan za aktivity v oblasti životného prostredia.

debata chyba