Žofia je späť vo svojej kaplnke

V malej antikorovej truhličke sa do Tepličky nad Váhom vrátili ohňom zničené kosti grófky Žofie Bosniakovej. V nedeľu popoludní prosil žilinský biskup Tomáš Galis o odpustenie za podpaľačov čin. Kostol bol plný dojatých ľudí. Dobrovoľní hasiči truhlu vložili do malého výklenku v stene, na ktorý vzápätí nasadili mreže.

27.04.2009 14:23
Žofia Bosniaková Foto: ,
Žofia Bosniaková sa do Tepličky nad Váhom vrátila v malej antikorovej urne. Dobrovoľní hasiči ju uložili späť do kaplnky, ktorú predtým vysvätil žilinský biskup.
debata

„Neskôr sa do urny vloží ešte dokumentácia od martinských súdnych lekárov. Bezpečnostné opatrenia sa zvýšia,“ potvrdil hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička. Podľa neho Bosniakovej ostatky nie sú atrakciou a kľúče už nebudú v cukrárni. „Už sa tam ľudia nemajú na čo pozerať. Môžu však šíriť jej úctu a prísť sa k nej pomodliť,“ dodal. Od smrti Bosniakovej uplynie zajtra 365 rokov.

Zachované telesné pozostatky grófky zničil 31-ročný Ľuboš Repkovský. Prvý aprílový deň si zobral v cukrárni kľúče od loretánskej kaplnky, kde bolo telo vystavené takmer 270 rokov. Zlikvidoval bezpečnostné sklo, vyniesol truhlu pred kostol, polial horľavinou a zapálil. Telo, ktoré bez balzamovania nepodľahlo rozkladu a odolávalo storočiam, zničil za niekoľko sekúnd. K činu sa Žilinčan priznal, krátko potom skončil na psychiatrii. Stál nad horiacou rakvou a smial sa, grófka vraj bola upírka.

Vrátenia ostatkov Žofie Bosniakovej do kostola... Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
žilinská diecéza, biskup Vrátenia ostatkov Žofie Bosniakovej do kostola v Tepličke nad Váhou sa zúčastnili aj predstavitelia žilinskej diecézy.

Obhorenú barokovú truhlu so zvyškami kostí Žofie Bosniakovej previezli pár dní po požiari do Ústavu súdneho lekárstva v Martine, kde špičkoví odborníci dlhé hodiny s trpezlivosťou a veľmi opatrne hľadali úlomky ľudskej kostry medzi vrstvami uhlíkov, zhoreného dreva a kusmi roztaveného skla. „Boli veľmi vážne poškodené extrémne vysokou teplotou, tie kosti, ktoré sme našli, sú vyžíhané ohňom a veľmi krehké,“ potvrdil prednosta ústavu František Novomeský. Súdni lekári potvrdili, že kostra je štyristo rokov stará a 35-ročná žena merala asi 160 centimetrov. Zistiť príčinu jej smrti pred 365 rokmi však nebolo možné.

Historický unikát chodili do Tepličky nad Váhom obdivovať návštevníci zo Slovenska aj zahraničia.

debata chyba