Bojovník so smrtiacou päsťou pôjde pred súd

Samurajského učňa Františka Vanča z Nitry obžaloval prokurátor zo zabitia. Vančo vlani jediným pästným úderom zabil pred nitrianskou diskotékou Turka Kilica Levanta. Tvrdí, že ruka mu vyletela v sebaobrane.

06.05.2009 08:34
František Vančo Foto:
František Vančo nepopiera, že vlani zabil Turka jednou ranou.
debata

Bitka sa rozpútala v júni minulého roka. Bolo po piatej hodine ráno. Takmer všetky podniky na Mostnej ulici už mali po záverečnej. Až na bar Barracuda. Vančo z neho práve vychádzal so svojím známym, blízko stála skupinka cudzincov. Chlapi sa zrazu slovne pochytili, lietali päste. Prvé údery vraj mierili na Vanča.

„Spočiatku som ustupoval. Boli na mňa traja, veľkí chlapi – hrudy. Ukázal som dlane, naznačil som im, že nechcem mať žiaden problém. No zatlačili ma. Turek ma sotil do pŕs a schytal som ranu, až ma hodilo dozadu. Tak som útok opätoval. Turek padol. Talian ma chcel mlátiť zboku, tak som sa aj jeho snažil dostať pod kontrolu. Tretí, myslím, utiekol,“ opisuje svoju verziu Vančo.

Talian vyviazol s roztrhanými perami. Turek však zostal ležať na zemi. „Videl som, že je s ním asi zle. Snažil som sa mu nejako pomôcť. Zohnať vodu… Keď som zbadal, že prišla sanitka, išiel som preč,“ pokračuje bojovník. O pätnásť hodín sa sám prišiel prihlásiť na políciu. Prokurátor ho neskôr pustil. Stíhajú ho na slobode.

Turek v tom čase pricestoval na Slovensko z Holandska, kde býval so ženou, Nitriankou, a malou dcérou. Podľa patológa zomrel na ťažký opuch mozgu a vnútrolebečné krvácanie. Súd môže Vanča za zabitie poslať do väzenia najmenej na sedem rokov. Polícia ho pritom už v minulosti stíhala pre majetkový a násilný delikt, nakoniec dostal podmienku.

Vančo vedie v Nitre džiu-džicu klub Pribina, kde učí sebaobrane mladých ľudí. Sám v tejto bojovej technike získal 2. najvyšší žiacky stupeň – hnedý pás. Zúčastnil sa niekoľkých turnajov Ultimate Fight – zápasov bez pravidiel, kde protivníci zápasia holými rukami bez chráničov. V Čechách bol držiteľom rekordne rýchleho K. O.

Džiu-džicu pochádza zo starých samurajských obranných techník. Dnes je jeho moderná podoba zmesou karate, džuda a aikida a na Slovensku ho využívajú aj policajti zo špeciálnych jednotiek a tiež dozorcovia vo väzniciach. Jedným z ich inštruktorov je aj Peter Svat.

„Ak je pravda, že útočil človek pod vplyvom drog, bol to problém. U takého je znížený prah bolesti a nepôsobia naňho základné chvaty. Vtedy treba siahnuť po presnom údere,“ mieni Svat. Vzápätí dodal, že džiu-džitsu predsa obsahuje aj údery, ktoré človeka len „vypnú“, no nezabijú. Prečo potom skúsený bojovník nepoužil na Turka miernejší úder? „Keď ste pod tlakom, nevyhodnocujete. Konáte pudovo. Chránil som si kožu a hotovo,“ uzavrel Vančo.

debata chyba