Známky odhaľujú Štefánika aj ženské nohy

Chlapi môžu ďakovať bicyklu za to, že ženy začali nosiť krátke sukne. Jedna z prvých olympijských víťaziek sa do konca života nedozvedela, že vyhrala olympiádu. A jedna z najúspešnejších slovenských filatelistických zbierok neobsahuje takmer nijakú známku.

15.05.2009 06:00
filatelista Vojtech Jankovič Foto: ,
Zbierky známok sú výborné encyklopédie. Mnohí zberatelia sa tak stávajú historikmi. Tvrdí filatelista Vojtech Jankovič.
debata

Tieto a iné zaujímavé zistenia čakajú v Nitre na návštevníka Národnej filatelistickej výstavy Slovensko¤2009. Je rozdelená do dvoch budov. V Divadle Andreja Bagara sú exponáty skôr pre fajnšmekrov. Príkladom je zbierka Juraja Pálku – predznámkové obdobie Uhorska. „Je to kolekcia takmer 200-ročných listov s pečiatkami. Bez jedinej známky. Prvá bola až po roku 1850,“ uviedol filatelista Vojtech Jankovič. Zbierka získala vysoké zahraničné ocenenie, niečo ako zlatú medailu na majstrovstvách v hokeji.

Druhá časť, usídlená v Ponitrianskom múzeu, rozpráva príbehy. Na sklených tabuliach sa rozprestiera aj netradičná učebnica dejepisu. Ján Maniaček v nej predstavuje Štefánika. „Opisuje napríklad, ako získaval zajatých Slovákov a Čechov v Taliansku,“ naznačil Jankovič. Kolekcia Ženy v športe zas prezradí, že emancipácia sa rozbehla na bicykli. Ukazuje, ako si ženy pre tento šport postupne skracovali sukne.

Koho nebaví obzerať si cudzie tváre na poštových ceninách, neobíde nadarmo. Priamo v divadle si môže dať vytlačiť špeciálnu sériu známok trebárs s vlastnou podobizňou.

debata chyba