V Horovciach ušetria peniaze, vyrobia elektrinu z bioplynu

Ojedinelá elektráreň na Slovensku pribudne v Horovciach pri Púchove. Namiesto vody, svetla či uhlia bude fungovať na rastlinné zvyšky. Okrem elektriny bude vyrábať aj teplo na vykurovanie obecných budov, čo miestnym ušetrí peniaze v obecnej kase.

03.06.2009 08:48
Horovce Foto: ,
Elektráreň v Horovciach bude ekologicky vyrábať teplo a obec bude vďaka tomu mať viac na míňanie.
debata

„Je to prvá bioelektráreň na Slovensku, v Nemecku je ich veľa. Považujeme to za jednu z alternatív, ako byť sebestační. Bude slúžiť predovšetkým na výrobu elektrickej energie a teplom ako vedľajším produktom budeme vykurovať budovu školy, škôlky a úradu, čo nám prinesie veľké úspory,“ predpokladá František Veliký (Smer), starosta Horoviec.

Elektráreň stavia spoločnosť Bioplyn Horovce v areáli bývalého roľníckeho družstva a minie na ňu 2,5 až 4,3 milióna eur. Podľa starostu začne pracovať už koncom tohto roka. V súčasnosti už stoja na mieste obrovské betónové valce, čo budú zásobníky na biomasu. Rozkladom látok bez prítomnosti kyslíka vznikne plyn, ten sa bude spaľovať v zariadení, ktoré bude vyrábať elektrinu.

„Bioplynová stanica má výkon 1 000 kilowattov za hodinu, to pôjde do elektrickej siete. Okrem toho vyrobí za hodinu 1 200 kilowattov tepla. Časť tepla sa dá využiť na vykurovanie, čo bude pre obec o polovicu lacnejšie ako kúrenie plynom,“ vraví Juraj Cíbik, konateľ spoločnosti Bioplyn Horovce.

Nezvyčajná ekologická stavba však vyvolala medzi obyvateľmi domov v najbližšom okolí rôzne reakcie. Ľudia sa zhodnú len na tom, že nikto presne nevie, čo to prinesie. „Zrejme pôjde odtiaľ zápach a hluk. Je to kúsok od nášho rodinného domu. Máme obavy, možno neoprávnené, ale nikto nám ich zatiaľ nevyvrátil. Najhoršia je neistota, keď nevieme, čo nás čaká,“ sťažuje sa Vojtech Čiling z Horoviec.

„Rodín, čo sme tu najbližšie, sa nikto neopýtal. Len sme zistili, že tu začínajú niečo stavať. Bola by som nerada, keby som na svojom dome nemohla otvoriť okná bez toho, aby nám dnu nevošiel zápach z elektrárne,“ hovorí Mária Sedláková.

Zástupca firmy Juraj Cíbik však tvrdí, že tieto obavy sú zbytočné. Do biomasy nebudú pridávať maštaľný hnoj, pôjde tam len kukuričná siláž a biologické odpady z miest a obcí, ktoré sa zvyčajne dávajú do kompostu. Podľa jeho slov po výrobe vznikne z biomasy účinné a pritom čisté hnojivo, ktoré sa dá použiť aj v ekologickom poľnohospodárstve.

debata chyba