Dub v Dubinnom má 850 rokov

Dvanásť metrov má obvod kmeňa 850-ročný dub v Dubinnom neďaleko Bardejova. Vysoký je 25 metrov. Teraz sa uchádza o titul Strom roka 2009. Ide o jeden z najstarších stromov v strednej Európe.

12.08.2009 09:25
debata

Spomedzi stromov navrhnutých na cenu je dub letný v Dubinnom najstarší. „Je isté, že dub vlastne pomenoval dedinu. Jasným dôkazom sú historické listiny. Všade tu bol zrejme dubový les. Stromy postupne vytínali, no naši predkovia sa rozhodli nechať si tento strom,“ hovorí starosta Dubinného Viktor Hvišč.

Už v 15. storočí mali mohutný strom vyrúbať. Dubinčania sa vyzbierali a zaplatili, aby ho zachránili. Strom mal namále aj v čase vojen. Vtedy slúžil delostrelcom ako orientačný bod. V prvej svetovej ho chceli odstrániť Rakúšania, v ďalšej vojne ho plánovali vyrúbať Nemci. „Obyvatelia tvrdili, že nemajú píly ani sekery. Radšej ich dobre poschovávali. Tak sa im podarilo strom zachrániť,“ dodal starosta.

Starší muži voľakedy vysedávali na koreňoch duba a živo tam diskutovali, obďaleč sa hrávali deti. Dub bol centrom diania. Pred pár rokmi však jeden z miestnych obyvateľov pri stavbe domu odpílil časť jeho koreňov. V roku 1985 dub oddolal požiaru. Niekoľkokrát ho zasiahli blesky.

Miestni obyvatelia si teraz želajú, aby práve ich dub vyhral titul Strom roka 2009. Nielen pre vek, ale aj pre to, čím všetkým musel prejsť. Víťaz internetovej ankety na stránke www.ekopolis.sk bude známy začiatkom októbra.

debata chyba