Bezdomovectvo nie je konečná. Ukazuje výstava na stanici

Neskákali príliš vysoko. Ale keď človek príde o všetko, cení si aj drobné víťazstvá. Bezdomovci hopsaním na trampolíne otvorili na bratislavskej Hlavnej stanici výstavu fotografií Pomáhame odraziť sa. Na obrázkoch fotografky Petry Lajdovej vyskakujú ľudia bez domova, ktorým predávanie časopisu Nota Bene pomohlo z najhoršieho.

11.11.2009 07:38
bezdomovci Foto:
Bezdomovci hopsaním na trampolíne otvorili na bratislavskej Hlavnej stanici výstavu fotografií Pomáhame odraziť sa.
debata

„Časopis som začal predávať pred tromi rokmi. Dnes mám prácu zdravotníka a študujem na univerzite tretieho veku,“ pochválil sa jeden z „modelov“ Miroslav Sláma, prezývaný Dr. Ken. Práca predajcu vyšvihla k lepšiemu aj Štefana Karnera. „Jedna pani mi raz pri predávaní nechala kontakt na kurz pre čašníkov s medzinárodnou licenciou. Po jeho absolvovaní som dostal prácu na Cypre,“ vyznal sa predajca.

„Zďaleka nie všetci si nájdu robotu či nový domov. Za úspech sa dá považovať napríklad aj to, keď človek povedzme po desiatich rokoch navštívi lekára, keď začne splácať svoje dlhy,“ vysvetľovala symboliku Sandra Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré časopis Nota Bene vydáva. Výstava, ktorá potrvá do konca novembra, je zároveň oslavou stého čísla magazínu.

S nápadom nafotiť vyskakujúcich bezdomovcov prišla fotografka Lajdová. „Dlho som rozmýšľala, ako zobraziť tú radosť, až som si raz v parku všimla, aké veselé sú deti na trampolíne. Fotenie bolo úžasné, dalo mi veľmi veľa,“ povedala autorka, ktorá dúfa, že jej fotky, na ktorých sa bezdomovci usmievajú, zlepšia náladu aj náhliacim sa cestujúcim.

Bezdomovci, ktorí sa odrazili od dna, zase veria, že vlak zvaný nádej dovezie do cieľovej stanice aj ich ďalších kolegov.

debata chyba