Povolanie starostka: Najťažšia je práca s ľuďmi

Ležiachov, Budiš, Blatnica, Lipovec, Turček, Laskár a ešte dve desiatky obcí v regióne Turca majú v starostovskom kresle ženu. Starostky ovládli jednu tretinu pozícií, čo je v Žilinskom kraji neobyčajné číslo. Ostatné regióny počítajú starostky len na prstoch jednej ruky. Napríklad keď sa stretne 63 starostov z Oravy, sedia medzi nimi len štyri ženy, alebo v Liptove z 81 miest a obcí riadi chod samosprávy iba päť žien.

29.12.2009 10:09
starostky Foto:
Štyri starostky z Turca, kde ich je dovedna 26 – Lenka Janíková (zľava) je starostka Laskára, Katarína Michalková starostuje v Ležiachove, Emília Frnová sa stará o Budiš a obec Košťany nad Turcom spravuje Anna Hlinková.
debata

„Možno je to aj tým, že ľudia si myslia, že žena je trošku citlivejšia, a tak pristupuje aj k riešeniu problémov, a hovorí sa, že je aj zodpovednejšia,“ myslí si starostka Koštian nad Turcom Anna Hlinková. Aj jej predchodkyňa bola žena a Hlinková vedie Košťany už druhé volebné obdobie. Priznáva, že názov vedúcej funkcie v obci je zrejme odvodený od starostí. „Tými najväčšími starosťami sú financie. Človek má chuť urobiť toho veľmi veľa, ale pokiaľ nie sú financie, ide to veľmi ťažko,“ dodala. Bezpečný chodník na cintorín či lepšie a krajšie prostredie pre školákov i malých škôlkarov – to sú výsledky, ktoré sa Hlinkovej vo funkcii podarili asi najviac.

Najdlhšie v komunálnej politike nielen medzi ženami, ale aj medzi mužmi pôsobí starostka Budiša Emília Frnová. „Začínala som roku 1967 ako poslankyňa. S krátkou prestávkou som vo funkcii 41 rokov a hovorím si, už stačilo,“ vylúčila Frnová opätovný záujem uchádzať sa o kreslo starostky Budiša. V malej obci so známym minerálnym prameňom riešila paradoxne problém s pitnou vodou pre občanov. Pretekala starým potrubím, zapáchala a farbila ľuďom hrnce, práčky a riady. Problém je už odstránený.

Po prvýkrát je v starostovskom úrade Lenka Janíková z dedinky Laskár, najmladšia starostka v turčianskom regióne. „Chcela som vyskúšať, či to pôjde, a urobiť niečo pre našu obec, aj keď nie som rodáčka z Laskára, vydala som sa sem a žijem tu už 15 rokov,“ hovorí. Teší sa, že Laskáru sa podarilo získať nenávratný finančný prostriedok z Európskej únie, z ktorého opravia miestne cesty.

Ženy do kresla starostky vlákala práca s ľuďmi. Zároveň priznávajú, že patrí aj k tým najťažším, čo musia zvládať. „Starosta je tiež len človek a nevyhovie všetkým ľuďom, toto je najťažšie na tomto povolaní,“ uzavrela starostka Janíková.

debata chyba