Marianum prehralo súd. S pokutou sa však nezmierilo

Bratislavské mestské pohrebníctvo Marianum zneužívalo dominantné postavenie na trhu a obohacovalo sa na úkor ostatných pohrebníctiev pôsobiacich v hlavnom meste. Pokutu 237 668 eur (7,160 milióna korún) mu preto Protimonopolný úrad vlani vyrubil oprávnene.

10.02.2010 19:02
Miloslav Hrádek Foto:
Miloslav Hrádek, riaditeľ bratislavského pohrebníctva Marianum.
debata

Taký je verdikt krajského súdu, ktorý žalobu Marianumu proti štátnemu orgánu posúdil ako neopodstatnenú.

Nespokojnosť s týmto rozhodnutím netají riaditeľ mestskej organizácie Miloslav Hrádek. „Počkáme si na doručenie rozsudku, no už teraz vieme, že sa proti nemu odvoláme,“ reagoval hneď po pojednávaní. Ako zdôraznil, názor senátu nebol jednoznačný, čo mu mal prezradiť sám predseda. „Vraj to bolo skôr o pocitoch! Lenže právo je o zákonoch a spravodlivosti!“ mieni Hrádek.

„My výsledok vítame, ďalší postup závisí od žalujúcej strany,“ zhodnotil hovorca Protimonopolného úradu Vladimír Ferko.

Marianum je nielen najväčší poskytovateľ pohrebníckych služieb v metropole, ale aj správca takmer všetkých je cintorínov. Úrad mu vyčítal, že na ne odmieta pustiť konkurenčné pohrebné služby a pozostalým účtuje neodôvodnené poplatky. Po proteste pohrebníctva dokonca pôvodne trojmiliónovú pokutu (102 901 eur) zdvojnásobil. Marianum síce sankciu zaplatilo, ale úrad zažalovalo.

Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž potvrdil, že po zásahu úradu sa situácia súkromných pohrebníctiev pôsobiacich v Bratislave výrazne zlepšila. „Už neplatí, že privátne pohrebníctvo, ktoré si ľudia vybrali, pomaly nemohlo za brány cintorínov. Smie ponúknuť vlastného obradníka, nosičov aj ďalšie služby,“ vymenúva Stríž.

Za paradoxné však šéf profesiového združenia považuje, že napríklad v Poprade, kde sa mestské pohrebníctvo proti súkromným správalo podobne, rozhodol Protimonopolný úrad v jeho prospech. „Verili sme, že Bratislava vytvorí precedens, veď práve tamojšie praktiky sa rozšírili do iných slovenských miest,“ tvrdí Stríž. Spolieha sa, že nový pohrebnícky zákon, o ktorom už rokuje slovenský parlament, umožní v budúcnosti pochovávať lacnejšie a dôstojnejšie.

Krajský súd už v januári zamietol obdobnú žalobu hlavného mesta proti Protimonopolnému úradu. Platia teda aj mestu uložené pokuty 10-tisíc (331,92 eura) a 150-tisíc korún (4 979 eur). Sporné cenníky pohrebných služieb totiž ešte v roku 1996 schválili mestskí radní.

Čo vyčítal Protimonopolný úrad pohrebníctvu Marianum

  • že si neoprávnene účtuje poplatok za likvidáciu hrobového či urnového miesta (má ho zaplatiť predošlý nájomca alebo pohrebníctvo).
  • že si dvakrát pýta poplatok za likvidáciu kvetinových darov (započítaná je v cene pohrebu aj v poplatku za prenájom hrobového miesta).
  • že nechce vpustiť na cintoríny konkurenčné pohrebníctva a vnucuje im služby, ktoré by mohli poskytovať samy. (Do poplatku za zapožičanie obradnej siene automaticky zaratúva aj služby obradníka, nosičov či zapožičanie katafalku.)
debata chyba