Chlapec v kóme urobil malý krôčik vpred

Malý Šimon Turínsky z Ruskova, ktorý je v bdelej kóme, sa má po mesiaci strávenom v kúpeľoch o niečo lepšie. V Kováčovej s ním bola mama Margita.

02.03.2010 15:11
Turínski Foto:
Margita a Pavel Turínski dúfajú, že sa ich synček Šimonko prebudí z bdelej kómy, ktorú mu spôsobil meningokok.
debata

„Viac vníma. Pri rehabilitácii mu púšťali hudbu a rôzne svetielka, na ktoré reagoval. Celkovo je viac uvoľnený, spravili mu tam na rúčky dlahy a na nohy protézy, aby sme ho vedeli postaviť. Je to pre neho dôležité, aby v kuse neležal. Šimonko tam mal aj posteľ, pomocou ktorej ho mohli dvíhať,“ zhodnotila postup liečby Margita Turínska. Teraz by synčekovi rada zohnala špeciálnu posteľ, ktorá by im pomohla aj doma.

Pred necelými dvoma rokmi bol Šimonko rovnako hravý a zvedavý, ako jeho rovesníci. Do života teraz takmer päťročného chlapčeka a jeho rodiny však zasiahol zákerný pneumokok. V priebehu pár dní ho pripravil o obe nohy a ruku a doteraz ostal v bdelej kóme. Pri nej sú akoby utlmené či blokované niektoré centrá v mozgu. Chlapček však vníma bolesť, svetlo či zvuky. Nevie však dať svoje reakcie najavo. Keď je hladný, alebo ho niečo bolí, plače, nedokáže však nič povedať.

Šimonka najprv do kúpeľov veľmi zobrať nechceli. Nekomunikuje a navyše má epilepsiu. Neboli si istí, ako to zvládne. Nakoniec to dobre dopadlo. Prihovoriť sa však musel minister zdravotníctva Richard Raši.

„Chcem napísať ešte jednu žiadosť, aby sme šli do Kováčovej aj v septembri. Šimonkovi by to veľmi prospelo. Sú to síce malé pokroky, ale je to lepšie ako nič,“ dodala matka. Šimonko má na rúčke špeciálnu dlahu, pomocou ktorej sa dá končatina vyrovnať. Dávajú mu ju niekoľkokrát denne, aby nemal rúčku kŕčovito pri tele, ako predtým.

Popri kúpeľoch je nádejou na zlepšenie stavu chlapca hyperbarická komora v Košiciach. „Vďaka nej môže Šimonko dýchať čistý kyslík. Ten sa vďaka určitému tlaku dostane aj do tých poškodených buniek, kam by sa normálnym dýchaním nedostal,“ vysvetľuje Margita Turínska.

Poisťovňa podľa nej odsúhlasí túto liečbu pre päť pacientov mesačne. Ak nemajú horšie stavy, tak komoru Šimonovi uhradia. Pokiaľ nie, musí zaplatiť rodina. Pritom to nie je lacná záležitosť, cena jednej liečebnej série je zhruba 265 eur. Chlapec by ich mal počas roka absolvovať aspoň desať, hoci najlepšie by bolo raz toľko.
Našťastie sa nájdu ľudia, ktorým nie je osud malého chlapčeka ľahostajný. Minulý rok bol v obci benefičný koncert, výťažok z neho putoval na Šimonkovu liečbu. Navyše sa ozývajú ďalší, ktorí ponúkajú pomoc. Rodine to pomáha zvládnuť náklady, ktoré sú nevyhnutné na zlepšenie jeho stavu. Dúfajú, že sa dočkajú momentu, keď sa Šimonko z bdelej kómy preberie. „Sú ľudia, ktorí sa z nej prebrali po niekoľkých dňoch, týždňoch či mesiacoch. Niektorí po rokoch. Iní sa žiaľ neprebrali vôbec. Celá rodina však veríme, že Šimonko sa preberie,“ verí Margita Turínska.

debata chyba