Gaštany ničí rakovina

Dedičstvo Turkov zo 16. storočia, stromy gaštana jedlého, na Slovensku v Modrom Kameni ohrozuje rakovina kôry. Zasiahla už viac ako polovicu z pôvodných 1 500 stromov a šíri sa ďalej. Miestna samospráva v spolupráci s Ústavom ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene sa ich pokúša zachrániť. Najnovšie spolupracuje aj s maďarským mestom Nagymaros, kde majú podobný problém.

08.08.2010 14:24
Plevo Foto:
Štefan Plevo z občianskeho združenia Za záchranu gaštana jedlého pri jednom z umierajúcich stromov.
debata

Z projektu, ktorý podporila EÚ, sa im zatiaľ podarilo získať 80-tisíc eur. „Z týchto peňazí bola založená výskumná tridsaťárová plocha so 137 kusmi chorých stromov. Z nich sa berú vzorky, ktoré odborníci skúmajú a pritom hľadajú najvhodnejšie očkovacie látky na zastavenie ďalšieho šírenia zhubnej choroby,“ povedal primátor Modrého Kameňa Aladár Bariak.

Napriek snahám o záchranu stromov už mnohé museli vypíliť. Štefan Plevo z občianskeho združenia Za záchranu gaštana jedlého, ktoré v Modrom Kameni založili, ich odhaduje na vyše sto. „A podobnému osudu sa nevyhnú ani ďalšie,“ myslí si Plevo.

Gabriela Juhásová z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene pripomína, že rakovina ničí aj ďalšie gaštany po Slovensku. „Máme tu 217 oficiálnych lokalít s výskytom gaštana jedlého, z nich rakovina bola zaznamenaná už v 43 z nich. A každým rokom pribúdajú na zoznam ďalšie dve či tri nové lokality,“ uviedla.

Ústav sa snaží o biologickú ochranu gaštanov od roku 1991. Okrem biologickej je však potrebná aj mechanická ochrana. A na tej sa musia podieľať aj samotní vlastníci napadnutých stromov.

debata chyba