Údajný boss zemplínskej zločineckej skupiny dostal doživotie

Údajný boss zemplínskej zločineckej skupiny Branislav Adamčo má stráviť zvyšok života vo väzení. Senát Najvyššieho súdu SR mu potvrdil doživotný trest, ktorý voči nemu vyriekol vo februári 2009 bývalý Špeciálny súd v Pezinku.

13.09.2010 14:43
debata

Najvyšší súd potvrdil vysoké tresty aj pre zvyšok gangu. Nikola Pajdič definitívne dostal trest 23 rokov väzenia, Jozef Balog 22 rokov, Marcel Palšák 12,5 roka, Rastislav Bán 12,5 roka, Martin Tóth 11 rokov, Henri Hudák 8 rokov. Július Pajaroš, ktorého skutok bol súčasťou obžaloby, dostal 6 mesiacov podmienečne. Odvolania obžalovaných aj prokurátora súd zamietol.

Skupina poľa verdiktu spáchala sériu trestných skutkov v rokov 2003 až 2006, medzi ktorými figuruje založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného za pneuservis a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilie, zapálenie dvoch erotických salónov, uloženie nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj nedovolené ozbrojovanie.

V prípade vraždy gang najprv uniesol Arpáda Nistora 19. mája 2004 zo záložne vo Veľkých Kapušanoch. Spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale roľníckeho družstva v obci Stretava. Branislav Adamčo ho brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy.

Branislav Adamčo už je v jednom prípade právoplatne odsúdený. Banskobystrický súd ho najprv odsúdil na 24 rokov za vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Adamčo sa odvolal a Najvyšší súd SR mu trest znížil na 15 rokov.

Adamčo figuruje spoločne s dvojicou Pajdič – Balog aj v prípade mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave. Ten sa Okresnému súdu Bratislava I. ani na tretí pokus nepodarilo otvoriť – na návrh obhajoby Adamča bude najprv verejné prerokovanie obžaloby, lebo advokát namietal, že ju v minulosti prerokovali len formálne. Podľa obžaloby členovia gangu v decembri 2004 zastrelili Henrietu B. a 10-ročného chlapca. Z vraždy je obvinená spomínaná trojica, z jej objednávky Karol M., ktorý je momentálne na úteku a súd v jeho prípade konal ako proti ušlému. Podľa vyšetrovateľov mal byť plánovanou obeťou bývalý policajt Juraj G. Páchatelia však zavraždili priateľku Juraja G. aj 10-ročného chlapca (syna Juraja G.), ktorí sa viezli v aute Juraja G.

Košický okresný súd riešil aj ďalší prípad vraždy, na ktorej sa podľa prokuratúry podieľal Adamčo spolu s Júliusom K. Obžalovali ich ešte z vraždy Alberta S., ktorá sa stala v roku 1999 na Zemplínskej šírave, súd ich však oslobodil.

debata chyba