Farba kostola sa zmenila na prianie občanov

Občania dedinky Muľa v okrese Veľký Krtíš rozhodli, že miestny secesný kostolík svätej Alžbety už nebude modrý, ale žltý. "Na kostolíku bolo treba opraviť fasádu a potom ho nanovo namaľovať. Urobili sme anketu medzi obyvateľmi, akú farbu by mal mať," hovorí starosta Vojtech Nagy.

29.10.2010 09:57
Muľa, kostolík Foto:
O zmene farby chrámu, ktorý je replikou jedného z kostolov v Ríme a zároveň prvou železobetónovou stavbou na území vtedajšieho Rakúsko-Uhorska, rozhodli v ankete obyvatelia Mule.
debata (1)

Ľubica Trubíniová z mimovládnej organizácie Občan, demokracia a zodpovednosť hodnotí postup samosprávy ako správne a pekné gesto. „Treba ho jednoznačne podporiť. Prípadov, keď samosprávy zapájajú obyvateľov do rozhodovania o veciach verejných pribúda, ale ešte stále je ich veľmi málo. To platí nielen v obciach, ale aj v mestách,“ zdôraznila Trubíniová.

Unikátny kostolík, ktorý je replikou jedného z kostolov v Ríme a zároveň prvou železobetónovou stavbou na území vtedajšieho Rakúsko-Uhorska, dal v roku 1910 z vlastných úspor postaviť tunajší statkár Rudolf Körf. Miestni sú na stavbu, ktorej dominuje osem tristo kilogramov vážiacich a tri metre vysokých anjelov, hrdí a chodia sa na ňu pozerať aj turisti.

1 debata chyba