Starosta zamenil ľuďom lukratívne pozemky za močiare

Starosta obce Bardoňovo Ján Markovič falšoval podľa policajného vyšetrovateľa podpisy obyvateľov obce a pripravil ich tak o lukratívne pozemky za tisíce eur. Napriek tomu v komunálnych voľbách 27. novembra kandiduje opäť.

22.11.2010 11:58
Bardoňovo Foto:
Na lukratívnych pozemkoch, o ktoré prišli dedinčania, majú stáť unikátne kúpele s pravekou morskou vodou.
debata (13)

Prípadom sa zaoberá Úrad boja proti korupcii, vyšetrovanie ešte nie je uzavreté a Okresný súd v Nových Zámkoch, na ktorý sa poškodení medzičasom obrátili, preveruje pravosť podpisov.

Markovič, ktorý mal v minulosti podporu HZDS, išiel do týchto volieb ako kandidát SDKÚ. Pre vyšetrovanie však strana rozhodnutie v poslednej chvíli zmenila. „Zaslali sme list na volebnú komisiu. Starosta už nemá našu podporu,“ potvrdil riaditeľ Krajskej agentúry SDKÚ v Nitre Jaroslav Szabó.

Kauza sa začala pred piatimi rokmi, spolu s myšlienkou, že v obci sa vybudujú kúpele Aqua Tethis využívajúce pravekú morskú vodu. Investícia mala mať hodnotu asi 300 miliónov eur. Vďaka nej by vzniklo niekoľko stoviek pracovných miest a dedina by navyše vďaka vrtom mala lacnejšie kúrenie. Výstavba sa však stále nerozbehla. Developerská firma Magma Zafír za dôvod označila aj neusporiadané pozemky.

„Starosta nám ponúkal výmenou za náš pozemok, na ktorom mali stáť kúpele, pozemok v takej istej hodnote,“ hovorí jeden z poškodených Peter Renčko. Háčik bol však v tom, že starosta dával ľuďom podpísať prázdny papier. „Vraj ešte nemá vytlačenú zmluvu, že potom ju dotlačí.“ Renčko papier napriek tomu podpísal, pretože starostovi dôveroval. „Teraz už viem, že nás oklamal. Až neskôr som sa dozvedel, že na katastri bola iná zmluva a dostali sme úplne iné pozemky, ktoré nemajú ani polovičnú hodnotu.“ Niektorí dostali za roľu močiare alebo časť lesa.

Podľa vyšetrovateľa bola Pavlovi Renčkovi spôsobená škoda vo výške 844,43 eura. Podobné sumy figurujú aj pri menách ďalších ôsmich poškodených uvedených v spise. Podľa miestnych však takto prišlo o cenné pozemky oveľa viac susedov, no väčšina z nich sa už nechcela naťahovať so starostom. A navyše, aj keď niektorí obyvatelia odmietli podpísať prázdny papier, ich podpis sa na zmluvách predsa len objavil, vyšetrovateľ uvádza, že ho s veľkou pravdepodobnosťou vyhotovil starosta.

Markovič pre Pravdu povedal, že podpisy nefalšoval. „Je to predvolebná kampaň. Všetko to robia protikandidáti. Vypadne mi telefón, prepáčte…“ povedal a skončil hovor. Potom sa mu už nedalo dovolať.

13 debata chyba