Rybníček dal zákazky známym, bez verejnej súťaže

Trenčiansky primátor Richard Rybníček chce spraviť poriadok s mestskými financiami, začal však tým, že dal zákazky svojim známym.

05.01.2011 08:43
Rybníček, primátor trenčín Foto:
Ekonomický, právny a procesný audit majú pre Trenčín robiť firmy, ktoré vybral primátor Richard Rybníček.
debata (41)

Ekonomický, právny a procesný audit majú robiť firmy, ktorých predstavitelia s Rybníčkom už v minulosti spolupracovali. Všetky tri vybral bez verejnej súťaže a napriek tomu tvrdí, že všetko je v poriadku.

„Nevidím to ako chybu, nemám čo tajiť. Keby som si vybral pre mňa neznámu firmu, bolo by to oveľa zložitejšie, drahšie a trvalo by to dlhší čas. Prečo by som to mal robiť? Verejne priznávam, že som si vybral ľudí, ktorých desať rokov poznám, s ktorými spolupracujem, poznám ich typ práce, viem, čo robia a dôverujem im,“ vyhlásil trenčiansky primátor.

Personálne a procesné poradenstvo za osemtisíc eur si Rybníček objednal v bratislavskej spoločnosti 6Wizards, ktorej konateľkou je Jana Bucková. S ňou sa Rybníček pozná ešte z čias, keď rozbiehal televíziu JOJ a predtým aj z televízie Global. Keď sa stal generálnym riaditeľom Slovenskej televízie, Bucková bola členkou jeho top manažmentu.

„Pre mňa bola spolupráca s Richardom Rybníčkom v minulosti veľmi zaujímavá. Teraz spolu s kolegom riešime poradenstvo v oblasti procesov a personalistiky a myslím si, že môžeme byť prínosom. Robíme v tejto oblasti už viac rokov,“ komentovala získanú zákazku Bucková.

Právny audit pre Trenčín zasa spraví bratislavská spoločnosť Garant Partner legal a ekonomický audit robí firma APX z Považskej Bystrice. Aj za tieto služby mesto zaplatí po osemtisíc eur. Rybníček nevylúčil, že s týmito firmami bude mesto spolupracovať aj v budúcnosti.

Hoci dal Rybníček zákazky blízkym ľuďom priamym zadaním, Transparency International Slovensko na tom nevidí nič zlé. Jej expert na verejné obstarávanie Jiří Vlach tvrdí, že vzhľadom na to, že ide o malý rozsah služieb a nie dlhé trvanie, je podľa zákona všetko v poriadku. „Nie je nič neobvyklé, že si nový primátor tieto služby objednal hneď a vo firme, ku ktorej má dôveru. Dôležité je, čo bude robiť ďalej, ako bude obstarávať bežné veci,“ povedal Vlach.

„Toto je riešenie na prvých 100 dní, aby som mal veľmi rýchlo výsledok a vedel navrhnúť riešenia. Ak by tieto firmy mali v budúcnosti dostať nejaké ďalšie zákazky od mesta, bude to len cez verejné obstarávanie,“ vyhlásil Rybníček.

41 debata chyba