Dubnica opäť hlási hromadné prepúšťanie

Zbrojárske fabriky skupiny ZVS v Dubnici nad Váhom oznámili úradu práce, že prepustia 86 zamestnancov. Posledné hromadné prepúšťanie bolo v tomto meste pred dvoma rokmi, vtedy prišli o prácu desiatky ľudí zo susedného areálu ZŤS.

31.01.2011 09:22
Salava Foto:
"Už 70 rokov sa dubnická ZVS–ka špecializuje na veľkokalibrovú muníciu," hovorí Miroslav Salava o výrobnom programe fabriky, v ktorej pracuje štyri desaťročia.
debata

„Hromadné prepúšťanie s nami prerokovali spoločnosti ZVS Holding a ZVS Impex, ktoré ohlásili prepustenie 65 a 21 zamestnancov. Zatiaľ však ani jedna s prepúšťaním nezačala,“ povedala Renáta Robotová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne, ktorý pôsobí aj pre okres Ilava.

Ohlásením hromadného prepúšťania zbrojárske firmy zareagovali na pokles objednávok, čo so sebou zvyčajne prináša aj pokles výroby. „Sme však presvedčení, že máme mesiac až dva času, aby sme dosiahli, že prepúšťanie bude minimálne, možno iba 30 – 40 ľudí,“ vraví Miroslav Solava, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZVS Holding.

V areáli je niekoľko dcérskych spoločností ZVS a takisto aj cudzie firmy, ktoré si tu prenajali výrobné priestory. Jedna z nich chce v marci alebo apríli rozšíriť výrobu a prijať 80 až 100 zamestnancov, niektorí z nich môžu byť ľudia prepustení zo ZVS. Problém podľa Miroslava Solavu je iba v tom, že sú to pracovníci spojení so zbrojnou výrobou, s veľmi úzkou špecializáciou.

„Ak sa títo ľudia nevrátia do praxe, ktorú vykonávali, tak zbrojnú výrobu bude veľmi ťažké obnoviť v prípade záujmu slovenskej armády alebo zahraničných odberateľov,“ upozornil riaditeľ ZVS Holding.

V celej skupine ZVS pracuje okolo 500 pracovníkov. Jej hlavným výrobným programom je zbrojná výroba v oblasti veľkokalibrovej munície. To je hlavný výrobný program fabriky už 70 rokov, na to bola postavená a na to je aj jednoúčelovo vybavená. V rokoch 1996 až 2000 vytvorila viacero dcérskych spoločností, ktoré sa zaoberajú rôznymi druhmi strojárskej alebo elektrotechnickej výroby. Spoločnosť EVPÚ ZVS napríklad vlani vyrobila 550 systémov veterných elektrární, ktoré sa montujú v Číne. Ďalšia dcérska spoločnosť ZVS ENCO, ktorá sa zaoberá výrobou plechových dielcov, zaznamenala krízu v rokoch 2008 – 2009, momentálne je na vzostupe a prijíma nových ľudí.

V okresoch Trenčín a Ilava sa v súčasnosti miera nezamestnanosti pohybuje medzi 7 a 8 percentami. Vlani bolo v celom regióne len jedno hromadné prepúšťanie, keď spoločnosť Zdroj VOPO prepustila 82 pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba