Vo Vinohradoch nad Váhom zosuv pôdy ohrozuje rodinné domy

V obci Vinohrady nad Váhom v Galantskom okrese je vyhlásená mimoriadna situácia. Zosuv svahu v lokalite Kamenica tu ohrozuje dva rodinné domy. Ministerstvo životného prostredia už do obce vyslalo špecialistov, ktorí tu vykonávajú inžiniersko-geologický prieskum. Na základe získaných meraní bude vypracovaný projekt na sanáciu svahu.

12.07.2011 14:37
Vinohrady, zosuv pôdy Foto:
Zosuv svahu ohrozuje niekoľko rodinných domov vo Vinohradoch nad Váhom.
debata

„Tento zosuv bol zisťovaný ešte minulý rok po výdatných dažďoch, ale bol miernej intenzity. Veľký rozsah nadobudol od marca toho roka. V blízkosti sú dva rodinné domy, ktoré sú zosuvom ohrozené,“ uviedla starostka obce Eva Hanusová. Obec už urobila viaceré preventívne opatrenia, ktoré by mali aspoň čiastočne zabrániť ohrozeniu ľudí a ich majetku. „Označili sme miestnu komunikáciu a budeme ju uzatvárať. Ďalej je navrhnutá dočasná stavebná uzávera v danej lokalite. Tu prebieha miestne zisťovanie a 3. augusta bude v tejto veci konanie. Je tu tiež prísny zákaz vyvážania odpadu a znížená rýchlosť,“ informovala starostka.

Dva rodinné domy zatiaľ podľa Hanusovej nie sú poškodené. Ich obyvatelia však neskrývajú obavy a strach. „Náš dom je drevostavba z drevených panelov, takže to keď padne, tak nás to zakryje. To už sa ani nedá povedať, že máme strach. Stačí, keď prší, tak sme všetci vonku a ratujeme,“ hovorí obyvateľka jedného z domov Helena Nagyová. Ako dodáva, pri zlom počasí sa spoliehajú aj na svojich psov, ktorí ich vždy včas upozornia na nebezpečenstvo. „Psy to veľmi cítia a tí nás ratujú. Tí nás vyháňajú z domu. Aj keď ide búrka, zostanú nervózni a nájdu trhlinu. Ten pes jednoducho zostane pri tej ryhe, je strašne rozrušený a tak už vieme, že sa to odtrhne,“ vysvetlila Nagyová. Po tom, ako sa do celej veci zapojilo ministerstvo životného prostredia, zostala pokojnejšia a verí, že sa zosuv svahu podarí zastaviť. „Ja som rada, že zasiahlo ministerstvo, že nám začali pomáhať, že sa veci pohli dopredu. Je tu tá pomoc, sú tu odborníci, robia sa prieskumy a vrty. Som im za to veľmi vďačná,“ dodáva.

Spôsob sanácie svahu ešte nie je známy, určí sa až na základe meraní. Obecného rozpočtu by sa však práce nemali veľmi dotknúť, pretože väčšinu prác zaplatí štát. „Toto všetko je v réžii ministerstva životného prostredia. Ministerstvo už oslovilo aj firmu, ktorá vykonáva inžiniersko-geologický prieskum. Je tam vrtná súprava, robí dnes už šiesty vrt. Určite obec musí vynaložiť nejaké prostriedky, tie si budeme uplatňovať prostredníctvom odboru civilnej ochrany,“ uviedla Hanusová.

debata chyba