Žilina bude splácať dlhy a šetriť

Žilina sa musí aj v budúcom roku vyrovnávať s dlžobami z minulosti. Len splácanie dlhov a úverov bankám z rozpočtu vo výške 49 miliónov eur, ktorý už žilinskí poslanci pre rok 2012 schválili, odčerpá 6 miliónov eur.

27.12.2011 12:00
Žilina, mesto, Hlinkovo námestie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Budúci rok bude o tom, aby sme udržali štandard a kvalitu služieb, ktoré mesto poskytuje a aby sme sa pripravili na plánované investície, ktoré chceme zrealizovať v budúcnosti,“ hovorí primátor Žiliny Igor Choma (Smer). Mesto, ktoré patrí medzi najzadlženejšie na Slovensku, si podľa neho už nemôže zobrať ďalší úver.

Žilinčania od januára zaplatia vyššie dane a poplatky za odpad, nehnuteľnosti i nevýherné automaty. Znižujú sa akurát poplatky za psa. Radnica si od týchto opatrení sľubuje vyššie príjmy do mestskej kasy o 3 milióny eur. Zároveň chce pokračovať vo vymáhaní dlhov od neplatičov, dosiaľ exekvovala takmer všetkých neplatičov dane za komunálny odpad z radov podnikateľov. Od apríla 2012 po splnení zákonných povinností budú všetci daňoví dlžníci zverejnení na internetovej stránke mesta.

V Žiline sa ešte v minulom volebnom období začal pripravovať územný plán mesta, dokument, ktorý má upratať často kontroverznú výstavbu v meste a stanoviť presné limity. Na jeho schválenie sa čaká už dlhší čas. Dokument bol po zapracovaní pripomienok nedávno doručený na krajský stavebný úrad. Poslanci by ho mali schvaľovať v marci.

Mesto bude musieť vyriešiť nakladanie s komunálnym odpadom, keďže sa končí životnosť smetiska v Považskom Chlmci, ktoré je už dlhšie kritizované a zaoberali sa ním aj Európska komisia a Európsky súdny dvor. Nepočítal s ňou už ani návrh územného plánu.

„Musíme zadefinovať priestor na novú skládku, spolupracujeme so samosprávnym krajom tak, aby sme našli taký priestor, ktorý nie je v meste, ale ktorý bude prijateľný ako nadregionálne smetisko aj do širokej budúcnosti,“ hovorí Choma.

Občanom, ktorí žijú v blízkosti smetiska, roky znepríjemňuje život. Sú sklamaní, že im poslanci od nového roka znížili úľavu na poplatky za odpad z 50 na 25 percent a zostáva im už len dúfať, že sa skládky naozaj čoskoro zbavia. „Máme nádej, že tá skládka bude v roku 2012 uzatvorená,“ hovorí Anna Smikoňová, obyvateľka a poslankyňa za Považský Chlmec.

Za najdôležitejšiu investíciu považuje primátor záchranu a opravu Rosenfeldovho paláca. Vzácna kultúrna pamiatka v centre mesta, do ktorej sa v minulosti príliš neinvestovalo, je v havarijnom stave. Cez strechu zateká, trámy sú prehnité, z budovy opadáva omietka, rímsy aj kusy fasády, ozdôb a stien. Na rekonštrukciu sú potrebné 3 milióny eur, časť z nich chce mesto získať z eurofondov. Zatiaľ pracuje na príprave projektu. „Tak, aby sa nám podarilo mať schválenú žiadosť a aby sme mohli koncom roka pristúpiť k rekonštrukcii,“ približuje primátor.

Okrem toho je v pláne rekonštrukcia Národnej ulice v pešej zóne zo železničnej stanice na Hlinkovo námestie, kde sa rozpadáva a vypadáva dlažba, čo ohrozuje bezpečnosť chodcov. „V priestoroch žilinskej synagógy by sme radi vytvorili multifunkčný priestor na umelecké aktivity. Rok 2012 bezpochyby prinesie množstvo situácií, ktoré nebudú v škatuľke "veľký projekt“, ale bude ich treba operatívne riešiť. V Žiline je stále čo zlepšovať, rekonštruovať a naprávať, treba však brať na zreteľ finančnú situáciu a zamerať sa na najnevyhnutnejšie a širokej verejnosti prospešné projekty," dopĺňa hovorca mesta Pavol Čorba.

Mesto sa bude snažiť získať naspäť do majetku mesta športovú halu, ktorú predali ešte minulé vedenia mesta. Primátor zatiaľ nevie, či budú mať peniaze na jej rekonštrukciu, keďže už dlhší čas chátra a nevyužíva sa.

Momentálne mesto robí aj verejné obstarávanie na geodetické služby – pasport mestských pozemkov. „Očakávam, že po skončení tohto procesu budeme mať kompletný prehľad o nehnuteľnostiach mesta, pričom pre mesto nevyužiteľné pozemky, ale pre záujemcov lukratívne, budeme môcť predať v otvorenej súťaži za najvýhodnejšiu cenu,“ uzavrel primátor.

debata chyba