Piesočné duny a slané oká zachránia ovce

Slaniská a piesočné duny, ktoré boli domovom skarabea a iných jedinečných druhov, už na Slovensku takmer vymizli. Uškodilo im intenzívne poľnohospodárstvo, ale aj prísna ochranárska politika. Ekológovia práve rozbehli projekt, ktorým to chcú napraviť.

24.03.2012 06:00
slanisko, Siky pri  Močenku Foto:
Posledným miestom, kde ovce spásajú slanisko, sú Siky pri Močenku.
debata (3)

Cieľom je zachrániť malé „ostrovy“ roztrúsené po Podunajskej nížine. Ide dokopy o pätnásť lokalít na južnom Slovensku. Sú blízko obcí Iža, Marcelová, Mužla, Tvrdošovce či Nesvady. Slaniská, čiže slané pôdy a viate piesky, sa scvrkávali na úkor rozširovania ornej pôdy, niektoré zarástli. Pôsobia ako nehostinné miesta, ale v skutočnosti skrývajú vzácne formy života.

„Sú tu extrémne podmienky, na ktoré sú nadviazané špecifické druhy rastlín a živočíchov,“ naznačila koordinátorka projektu Viera Šefferová Stanová z Daphne – Inštitútu aplikovanej ekológie. Žije tu napríklad motýľ očkáň piesočný, koník stepný, modlivka zelená. Z rastlín je to limonka Gmelinova podunajská – tá rastie už len pri obci Kamenín. Piesočné duny boli jediným miestom na Slovensku, kde žil chrobák egyptských faraónov – skarabeus. V posledných rokoch sa akoby vytratil. Podľa ochranárov je nádej, že sa znova objaví.

Ochranári chcú ponúknuť farmárom, aby sa vrátili do ohrozených oblastí aj s ovcami a kozami, hoci donedávna ich odtiaľ vyháňali. „Tieto územia trpia najmä tým, že nie sú obhospodarované, zarástli trávou a drevinami,“ povedala Stanová. Tradične sa tu pásli ovce. V prípade viatych pieskov to boli svine mangalice, typický druh pre oblasť Podunajska. Ochranári chcú navyše kúpiť mobilné stádo – 300 oviec a 100 kôz, ktoré budú presúvať po lokalitách a stanovia im harmonogram.

Posledným takýmto miestom, kde sa chov oviec zachoval, sú Siky. Ide o usadlosť pri obci Močenok s pár domami, býva tam bača, ktorý sa stará o stádo oviec. Tiahne sa tu veľké slanisko. „Ovce sa tu pasú vyše 200 rokov. Máme tu baču, ktorého otec bol tiež bačom. Ovce sa pasú od mája do konca októbra. Ak by sa to nerobilo, určite by sa toto miesto zničilo,“ naznačila agronómka Erika Szabová zo spoločnosti Agrania, ktorej patria pozemky.

Lokality treba najprv vyčistiť od inváznych rastlín, nepôvodných druhov, ktoré boli v minulosti dovezené. Ide najmä o agát a pajaseň žliazkatý, ktoré sa agresívne rozrástli na celom južnom Slovensku.
Náklady na projekt sú vyše 2,3 milióna eur, časť zaplatí štát, väčšinu Európska únia. Okrem mobilného stáda zakúpia aj informačné tabule a pripravia špeciálne hodiny prírodopisu pre miestne školy, ktoré budú učitelia s deťmi tráviť vonku. Projekt potrvá do konca roka 2016

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba