Kúpalisko v Kováčovej bude zatvorené

Známe termálne kúpalisko v Kováčovej pri Zvolene, ktoré sa roky teší obľube domácich i zahraničných návštevníkov, bude počas tohtoročnej letnej sezóny zatvorené. Dôvodom je rozsiahla rekonštrukcia, ktorá ho má zmeniť na moderný oddychový areál s celoročnou prevádzkou. Zatvorený zostane aj obecný kemping.

22.05.2012 12:00
kúpalisko Kováčová Foto:
Termálne kúpalisko v Kováčovej čaká rozsiahla rekonštrukcia. Počas leta bude preto zatvorené.
debata

Obnova kúpaliska sa začne v júni, čo poznačí blížiacu sa turistickú sezónu. Práve ono totiž v lete lákalo do Kováčovej tisícky dovolenkárov. „Návštevnosť našej obce nie je naviazaná iba na kúpalisko, máme tu aj kúpele, liečebne, takže to nebude až také celkom zlé. Podnikatelia to síce pocítia, ale keď sa spustí na kúpalisku celoročná prevádzka, tak sa im to ďalší rok určite vráti,“ hovorí starosta obce Slavomír Brachna.

Rozsiahla rekonštrukcia potrvá takmer rok. Areál prebudujú tak, aby ho mohli návštevníci využívať po celý rok. Pôvodné štyri bazény nahradí osem s rôznymi vodnými atrakciami, časť z nich bude prekrytá. Podľa Juraja Balucha zo spoločnosti Aquapark Kováčová, ktorá kúpalisko prevádzkuje, to však nijako nenaruší prírodný charakter kúpaliska, ktoré ľudia okrem liečivej termálnej vody vyhľadávali aj pre množstvo stromov a zelených oddychových plôch. „Určite ho zachováme taký, aký je. Je to devíza, na ktorej staviame,“ vysvetľuje Balucha. Nové kúpalisko plánujú otvoriť na budúci rok ešte pred hlavnou letnou sezónou.

O obnove kúpaliska sa hovorilo niekoľko rokov, pôvodné zámery však poznačila kríza.

V blízkosti kúpaliska sa nachádza kemping, ktorý patrí obci. Ani ten nebude v toto leto otvorený. Kedysi ho vo veľkom využívali turisti, v súčasnosti je však už zastaraný a jeho ďalšia budúcnosť je otázna. „Sme pripravení na rekonštrukciu, máme projekty. Všetko ale bude závisieť od toho, aká bude požiadavka návštevníkov na kemping po otvorení nového kúpaliska,“ spresňuje starosta s tým, že sa pri obnove spoliehajú na peniaze z eurofondov.

Na zatvorenie Kováčovej zareagoval neďaleký Zvolen. Kúpalisko Neresnica otvoria, hoci jeho doterajší prenajímateľ ho už ďalej prevádzkovať nechcel. „V podstate sme sa už dohodli, že potiahne ešte jednu sezónu s tým, že prípadnú stratu mu vykryje mesto. Predpokladáme, že zatvorenie Kováčovej zvýši návštevnosť,“ povedal prednosta zvolenského mestského úradu Stanislav Jalakša. Či o rok stratovú Neresnicu definitívne zatvoria, zatiaľ ešte jasné nie je.

debata chyba