Slovenskú kópiu Čiernej Madony z Čenstochovej namaľoval zajatec

Poľské mestečko Čenstochová je miestom, na ktoré chodia pútnici obdivovať obraz Čiernej Madony. Vernú kópiu tohto známeho diela máme aj doma. Je ozdobou rímsko-katolíckeho kostola v Ipeľskom Predmostí v okrese Veľký Krtíš.

09.06.2012 19:07
debata (2)
Kópia obrazu Čiernej Madony z Czestochowej v... Foto: Štefan Rimaj
Čierna Madona, Ipeľské Predmostie Kópia obrazu Čiernej Madony z Czestochowej v rímsko-katolíckom kostole v Ipeľskom Predmostí.

Nemenej ako samotný obraz je zaujímavý jeho pôvod. Namaľoval ho počas druhej svetovej vojny poľský dôstojník Janus Levantowsky, ktorý v obci na juhu stredného Slovenska prežil ako väzeň viac ako tri roky.

Poľský dôstojník bol v tom čase väzňom v maďarskom kráľovskom internačnom tábore v Ipeľskom Predmostí. Život v ňom opisuje kniha, ktorá vlani uzrela svetlo sveta. "O existencii internačného tábora u nás sa vedelo, no až kniha detailne poodhalila udalosti z toho obdobia. Keď Nemci napadli Poľsko, mnoho poľských dôstojníkov a vojakov sa rozpŕchlo do okolitých krajín. Stoštyria z nich sa dostali až sem a skončili v maďarskom kráľovskom internačnom tábore.

"Naša obec v tom čase patrila Maďarsku a Maďari boli vojnovými spojencami Nemcov. Poliakov však mali Maďari radi a tí vďaka tomu prečkali vojnové udalosti v tábore podstate v pokoji. V obci sa mohli voľne pohybovať, pomáhali miestnym občanom, s ktorými sa spriatelili.

Pokojné časy ukončil až február 1944, keď tábor napadli ustupujúci Nemci," oprašuje udalosti spred takmer sedemdesiatich rokov starosta Ipeľského Predmostia Marián Hocsák. On, ani jeho spoluobčania ešte donedávna netušili, že tieto udalosti z tábora verne zachytával tajný denník, ktorý si viedol jeden z poľských vojakov a ktorý sa po rokoch objavil.

Starosta Ipeľského Predmostia Marián Hocsák. Foto: Štefan Rimaj
Marián Hocsák, Ipeľské Predmostie Starosta Ipeľského Predmostia Marián Hocsák.

Denník sa po útoku Nemcov dostal do rúk veliteľa tábora z Maďarska a ten si ho odložil. Po smrti veliteľa denník vlastnila jeho dcéra a tá ho po rokoch venovala archívu v Ostrihome so súhlasom na jeho publikovanie.

Maďarskí archivári spolu s kolegami z Komárna dali vlani dokopy unikátnu knižnú publikáciu v maďarskom a poľskom jazyku, ktorej časť tvoria prefotené strany rukopisu z denníka poľského dôstojníka väzneného v tábore. Kniha verne opisuje deň po dni, ktoré v Ipeľskom Predmostí Poliaci prežili.

„Prvé vety do denníka napísal jeho autor 20. augusta 1940, posledné 23. februára 1944,“ poznamenáva Hoczák. V ďalších dňoch niekoľko Poliakov zomrelo, Nemci ich zastrelili, no niektorým sa podarilo ujsť a miestni o nich viac nepočuli. Padlých pochovali na cintoríne alebo v okolí obce. Udalosti z vojny pripomína najmä obraz Čiernej Madony, ktorý namaľoval Levantowsky a ktorý Poliaci zanechali ako symbol vďaky miestnemu farárovi. Dodnes patrí k ozdobám ipeľskopredmos­tského chrámu.

2 debata chyba