Informačnú klasiku vytlačili nové technológie

Klasické obecné rozhlasy pomaly odchádzajú do minulosti už aj na dedinách a v malých mestách. Samosprávy ich nahrádzajú modernejšími technológiami.

30.09.2012 16:00
rozhlas, Veľký Krtíš Foto:
Mestský rozhlas vo Veľkom Krtíši doplnil internet.
debata

Aby sa človek dozvedel obecné aktuality, už nemusí utekať z domu na dvor alebo na ulicu. Stačí, ak si zapne internet, káblovú televíziu alebo skontroluje esemesky v mobile.

Obecný rozhlas vo Veľkom Krtíši najnovšie doplnilo zasielane správ cez internet priamo do e-mailovej schránky každému, kto o túto bezplatnú službu prejaví záujem. „Jedinou podmienkou na zasielanie správ touto formou je registrácia na internete. Ľuďom zasielame správy o pripravovaných podujatiach, odstávkach vody, uzávierke miestnych komunikácií a podobne,“ povedala hovorkyňa mestského úradu Erika Grega.

Mesto stále používa aj klasický mestský rozhlas, no ten je hlavne pre mladších stále menej atraktívny. „V uliciach, kde je frekventovaná premávka áut, ho takmer nepočuť. Jeho nevýhodou je aj to, že ľudia často nie sú doma, takže sa o aktualitách vysielaných v mestskom rozhlase ani nedozvedia. Posielanie aktualít cez internet preto vítam,“ hovorí Veľkokrtíšan Stanislav Petruj. Výhodou nového spôsobu informovania je podľa Eriky Gregovej aj to, že správy z e-mailovej schránky ľuďom neujdú, ale na nich počkajú aj viacero dní.

Informačnú klasiku v Hontianskych Moravciach v okrese Krupina už asi štrnásť rokov nahrádza káblová televízia. „V obecnom rozhlase už ľudí informujeme len o veciach, ktoré nepoznajú odklad, všetko ostatné spravodajstvo ide cez káblovku. Zvykli si už na to aj starší ľudia. Vedia, že stačí zapnúť televízor a všetko aktuálne o obci sa z neho dozvedia,“ poznamenala pracovníčka obecného úradu Lýdia Ľahká.

V Záhorciach v okrese Veľký Krtíš je sedemstovka obyvateľov napojená na iný informačný zdroj. Obec má popri klasickom aj bezdrôtový rozhlas. V praxi to vyzerá tak, že domácnosti vybavili prijímačmi. Pri hlásení správ sa prijímače aktivujú a ľudia si novinky z obce vypočujú v pohodlí domova.

Vo väčších mestách typické rozhlasy zanikli už dávno. Hovorkyňa Banskej Bystrice Monika Pastuchová povedala, že úlohu rozhlasu u nich nahrádza informovanie cez webovú stránku mesta, forma bezplatnej SMS služby. Ľudí informujú aj v novinách, ktoré vydáva radnica. „V posledných rokoch sme využívali aj službu hlásnika, ktorý na námestí bubnoval a informoval o niektorých podujatiach. Táto služba však bola vnímaná skôr ako atrakcia,“ poznamenala Pastuchová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba