Košice budú šetriť na poslancoch

Náklady na poslancov v Košiciach budú nižšie. Mesto, ktoré má okrem magistrátu a mestského zastupiteľstva ešte 22 mestských častí, príde o časť poslancov. Parlament totiž posunul do druhého čítania novelu zákona o Košiciach, ktorá navrhuje počty poslancov znížiť. Zmenu presadzujú poslanci Smeru, všetko Košičania, Otto Brixi, Pavol Paška, Milan Géci a košický primátor Richard Raši. Ten chce ísť ešte ďalej a do budúcich komunálnych volieb znížiť aj počet mestských častí.

02.10.2012 12:00
Košice Foto:
Košice sú s 22 mestskými časťami zrejme svetovým rekordérom. Viac ich nemá ani New York.
debata

Košice majú päťdesiat mestských poslancov, v 22 mestských častiach je 307 miestnych poslancov. Na platy funkcionárov a chod úradov ide ročne okolo 16 miliónov eur. Z výdavkov na mestské časti idú tri štvrtiny na chod úradu a štvrtina na platy starostu a poslancov.

Ak novela parlamentom prejde, v mestskom zastupiteľstve bude 41 poslancov. Počty poslancov sa v jednotlivých košických mestských častiach znížia asi o 40 percent. Predpokladaná úspora by bola dva milióny eur. Starostovia mestských častí proti nie sú.

Košický primátor a zároveň poslanec parlamentu Richard Raši tvrdí, že cieľom je ušetriť peniaze, ktoré sú nevyhnutné na chod mesta. Argumentuje tým, že návrh má širokú podporu občanov i starostov.

Poslancovi parlamentu Viliamovi Novotnému z SDKÚ sa zmeny nepáčia. Kritizuje, že Smer rieši košické problémy len figovým listom a že novela je narýchlo ušitá bez dostatočnej odbornej a politickej diskusie. Myslí si, že počet 41 poslancov mestského zastupiteľstva predkladatelia strelili „z brucha“. Podľa neho sa bolo treba najprv zaoberať znížením počtu mestských časti, úpravou kompetencií mesta a právomocí mesta a mestských častí a nakoniec aj úpravou počtu poslancov. Raši vysvetľuje, že týmto dáva do súladu dva zákony, o meste Košice a zákon o obecnom zriadení. Každý zákon dnes totiž definuje počty samosprávnych poslancov inak.

Politológ Tomáš Koziak vidí v znižovaní počtu poslancov pozitívnu racionalizáciu, pri ktorej reálne dôjde k poklesu nákladov. „V Košiciach síce bude aj tak veľa poslancov, ale je to krok správnym smerom. Ide o úsporné opatrenie, ktoré zníži náklady. Podobne, ako by to bolo v prípade zníženia počtu mestských častí,“ podčiarkol Koziak.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska a zároveň primátor Nitry Jozef Dvonč sa k zníženiu počtu poslancov nechce vyjadrovať, podľa neho ide však o aktuálnu tému. „Zrejme o tom bude diskusia aj v združení. V Košiciach je ale problémom aj 22 mestských častí, čo je priveľa,“ povedal Dvonč.

Primátor Raši už avizuje, že ešte do najbližších komunálnych volieb by bolo dobré znížiť novelou zákona o Košiciach aj počet mestských častí. Košice sú zrejme svetovým rekordérom, keďže menej mestských častí majú aj také metropoly ako New York či Londýn. Zníženia počtu sa obávajú hlavne starostovia malých mestských častí. Nájdu sa medzi nimi aj výnimky. „Mne by zníženie počtu mestských častí nevadilo. Pereš by sa napríklad mohol zlúčiť so susedným Lorinčíkom, do úvahy prichádza aj iná možnosť. Mne by to nevadilo, aj za cenu toho, že by som už nemal byť ďalšie volebné obdobie starostom,“ myslí si starosta Pereša Jozef Karabin. Pri košickej rade starostov pracuje komisia, ktorá má deväť návrhov na zníženie počtu mestských častí. Zatiaľ sa o nich diskutuje.

V Košiciach síce bude aj tak veľa poslancov, ale je to krok správnym smerom. Ide o úsporné opatrenie, ktoré zníži náklady. Podobne, ako by to bolo v prípade zníženia počtu mestských častí.

Počty poslancov v mestských častiach  
Mestská časť Počet poslancov v súčasnosti Počet poslancov po novom
sídlisko Dargovských hrdinov 23 11 – 13
Staré Mesto 23 11– 13
Barca 11 5 – 7
Kavečany 7 3 – 5
Džungľa 7 3 – 5
Juh 23 11 – 13
Košická Nová Ves 9 3–5
Krásna 12 5–7
sídlisko KVP 22 11–13
Lorinčík 5 3–5
Luník IX 11 5–7
Myslava 9 3–5
sídlisko Nad jazerom 23 11–13
Pereš 9 3–5
Poľov 7 3–5
Sever 23 11–13
sídlisko Ťahanovce 23 11–13
Šaca 12 5–7
Šebastovce 7 3–5
Ťahanovce 9 3–5
Vyšné Opátske 8 3–5
Západ 23 11– 13

© Autorské práva vyhradené

debata chyba