Rómom na Luníku IX. sa nepáči, ako im potečie voda

Na košickom sídlisku Luník IX opäť potečie voda. Informáciu potvrdil mestský poslanec a koordinátor pre Luník IX Miloš Ihnát.

10.10.2012 16:14
Luník IX., panelák Foto:
Na sídlisku Luník IX. dokončili búranie paneláku.
debata (27)

Ako však dodal, správa o tom, že mesto opäť od štvrtka 11. októbra spustí dodávku pitnej vody na jednu hodinu dopoludnia a jednu hodinu popoludní vyvolala búrku nevôle. Zišla sa asi stovka Rómov a nervózne protestovali. Žiadali, aby sme im vodu pustili dvakrát denne po štyri hodiny, povedal Ihnát. Dodal, že obyvatelia sídliska vyhlásili, že vo štvrtok zabránia pracovníkom vodárni, aby obnovili dodávku pitnej vody za týchto podmienok. Pritom ide o skúšobnú dodávku na dva týždne, potom by mali mať vodu tak, ako to požadujú, pripomenul.

Rómovia Ihnáta verbálne napádali a vyhrážali sa mu aj fyzickým násilím, preto privolal na pomoc políciu. Na mieste boli príslušníci policajného zboru aj mestskej polície, zasahovať však nemuseli, uviedla hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová.

Luník IX zásobovali od 1. augusta pitnou vodou cisterny, dôvodom odstávky bolo podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok. Na sídlisku podľa Ihnáta došlo k rozkradnutiu vodovodného systému a voda vytekala priamo zo zvyškov potrubia do kanála. „Dostala sa maximálne na prvé poschodie, kam si ju ostatní obyvatelia chodili naberať,“ uviedol začiatkom augusta. Od 22. augusta potom sídlisko prestali zásobovať cisterny a obyvatelia si chodili pre vodu bandaskami k hadici spustenej z okna miestneho úradu.

Na Luníku IX tiež v stredu dokončili búracie práce zdevastovaného paneláka na Hrebendovej ulici. Podľa majiteľa firmy Deštrukprojekt Júliusa Lapdavského nasleduje odvoz 4 – tisíc ton sutiny, čo by mali stihnúť do nedele. Mesto Košice stála demolácia vyše 80 – tisíc eur.

27 debata chyba