Zariadený byt zo socializmu nájdete v Hnúšti

Stačí prekročenie jedného prahu a človek sa ocitne pred rokom 1989. Exkurziu v čase ponúkne múzeum socialistických kuriozít v Hnúšti.

17.11.2012 08:00
debata (5)

Múzeum, ktoré približuje život ľudí v období socializmu, vzniklo v areáli nevyužívaného amfiteátra. Zriadila ho Agentúra pre rozvoj Gemera, ktorá si od mesta na desať rokov za symbolických 7 eur mesačne prenajala budovu. Budova kedysi slúžila ako prezliekareň aj klubovňa. „V časti budovy je tzv. trojizbový socialistický byt s nábytkom typickým pre tú dobu aj s rôznymi doplnkami a vecami, ktoré ľudia pred viac ako dvadsiatimi tromi rokmi používali v domácnostiach,“ hovorí riaditeľka agentúry Monika Vaškovičová.

Vybavenie bytu – múzea získali aktivisti najmä formou darov od ľudí. V súčasnosti sú už miestnosti pripravené na zariaďovanie. „Na budúcu sobotu 24. novembra organizujeme akciu Z, počas ktorej chceme s pomocou dobrovoľníkov miestnosti zariadiť. Mnohé bytové doplnky z tej doby už máme k dispozícii, ale chceme ich naďalej dopĺňať. Hoci byt bude už o pár dní pripravený, otvoriť ho plánujeme až po zime. Zatiaľ v ňom totiž nemáme kúrenie, takže ho zazimujeme a v marci budúceho roku sprístupníme verejnosti,“ vysvetlila Vaškovičová.

V „socialistickom byte“ budú organizovať aj workshopy pre školy, aby sa aj mladá generácia dozvedela čo najviac o spôsobe života ľudí v tomto režime. Prestavba na múzeum vyšla agentúru na 3-tisíc eur. Primátor Hnúšte Michal Bagačka predpokladá, že netradičné múzeum pomôže aj rozvoju cestovného ruchu v ich regióne.

Premena amfiteátra na múzeum socialistických kuriozít je súčasťou medzinárodného projektu ReNewTown, do ktorého sa zapojilo niekoľko organizácií z Poľska, Česka, Slovinska, Nemecka či Slovenska. Jeho cieľom je zušľachtiť, zefektívniť a hlavne sfunkčniť staré budovy a verejné priestory postavené v socializme, ktoré sa dnes stali záťažou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba