Prónayovský kaštieľ zrejme zbúrajú

Historický Prónayovský kaštieľ z roku 1709, ktorý je ozdobou obce Malé Zlievce v okrese Veľký Krtíš, bude pravdepodobne už čoskoro minulosťou. O jeho vyňatie zo zoznamu kultúrnych pamiatok požiadali pamiatkarov majitelia. Dôvodom je jeho havarijný stav.

20.11.2012 12:00
kastiel, Zlievce, Pronaiov Foto:
Kaštieľ Prónaivcov v Malých Zlievcach zrejme zanikne úplne.
debata

Populácia Európy starne, ale slovenské zdravotníctvo tento trend podľa odborníkov ignoruje. Zatiaľ čo Francúzi a Rakúšania rozširujú počet zariadení, ktoré sa starajú o seniorov, v našich nemocniciach ubúdajú geriatrické postele. Nemocnice sa navyše púšťajú do experimentov a spájajú oddelenia, kde sú hospitalizovaní starší ľudia.

Na alarmujúci stav kultúrnej pamiatky upozorňovali nielen jej majitelia, ktorí ju len pred niekoľkými týždňami zdedili, ale aj miestna samospráva a stavebný úrad. Koncom minulého týždňa si kaštieľ boli pozrieť aj pamiatkari z Pamiatkového úradu v Lučenci. Podľa informácií Ladislava Hunavého zo spomínaného úradu žiadosťou vlastníkov o vyňatie kaštieľa zo zoznamu pamiatok sa bude zaoberať odborno-metodická komisia.

Ján Greguš zo stavebného úradu v Bušinciach, ktorý zastrešuje aj Malé Zlievce, verí, že komisia dá na vyňatie súhlas a kaštieľ budú môcť zbúrať. „Jeho statika je taká narušená, že hrozí zrútenie. Jediným riešením, ako tomu predísť, je sanácia budovy,“ zdôraznil Greguš. Ten, ale aj starostka obce Darina Huďanová, sa obávajú, že ak by kaštieľ samovoľne spadol, jeho predná časť by mohla zasiahnuť susediacu hlavnú cestu a ohrozila by vodičov a chodcov.

„Stav kaštieľa sa rapídne zhoršil za posledné mesiace. Ešte v júni tohto roku mal iba jednu prasklinu a spadla z neho časť strechy. Dnes je už prasklín, oddeľujúcich od seba celé múry, viac. Zrútila sa asi štvrtina muriva a aj polovica strechy. Pod zlý stav sa podpísalo aj to, že počas opravy cesty medzi Veľkým Krtíšom a Lučencom v smere na Pôtor prechádza cez našu obec viac áut vrátane kamiónov, a tie spôsobujú otrasy, ktoré majú vplyv na statiku kaštieľa,“ vysvetľuje starostka.

Vyše tristoročná budova bola posledné desaťročie neobývaná. Predchádzajúca majiteľka kaštieľa, ktorá v ňom aj bývala, nemala peniaze na rekonštrukciu. Jej potomok Ján Gál, ktorý kaštieľ zdedil, zvažoval aj predaj, no schátraný kaštieľ nikto nechcel. „Keby ešte aj bol v stave, že sa dá opraviť, peniaze na to nemáme,“ tvrdí. Aj preto súhlasí so zbúraním kaštieľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba