Mestá nezverejňujú odmeny svojich poslancov

Nájsť na webovej stránke krajského mesta výšku mesačnej odmeny mestských poslancov je takmer nemožné. Väčšina samospráv ich nezverejňuje s odôvodnením, že takúto povinnosť im zákon neukladá. Pritom sa zverejnenia tejto informácie dožadujú aj niektorí mestskí poslanci.

23.11.2012 12:00
mestský úrad, trenčín Foto: ,
Podľa Združenia občanov miest a obcí Slovenska by malo byť zverejňovanie informácií o výške odmien poslancov samozrejmosťou každej samosprávy.
debata (1)

„O našich odmenách kolujú rôzne chýry, ľudia si myslia, že mestskí poslanci dostávajú oveľa viac peňazí. Mali by to byť informácie verejne prístupné na internete, lebo sú to verejné peniaze z daní občanov. Takisto aj odmeny viceprimátorov, aj tí predsa dostávajú poslaneckú odmenu, aj keď v inej výške, platí na to ten istý princíp,“ argumentuje Róbert Lifka, poslanec Mestského zastupiteľstva v Trenčíne.

Lifka na tento problém upozornil na rokovaní mestského zastupiteľstva v septembri. Vraví, že rovnako ako primátorov plat je verejnou informáciou, tak by mala byť verejne prístupná aj informácia o odmenách poslancov. Na webovej stránke mesta sa však doteraz neobjavila.

„Máme zásady odmeňovania poslancov, ale žiadny zákon nám neprikazuje zverejňovať na webovej stránke odmeňovanie poslancov. Samozrejme, ak sa o to niekto z verejnosti zaujíma, nemáme ani najmenší problém ho konkrétne informovať,“ povedala Erika Ságová, hovorkyňa Trenčína.

Podobná situácia je aj v susedných krajských mestách. Ani Trnava nezverejňuje odmeny poslancov a viceprimátorov na stránke mesta. Podľa trnavského hovorcu Pavla Tomašoviča ich výšku schvaľujú poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva a tieto záznamy sú verejne prístupné na internete.

„Výšky odmien poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline nie sú k dnešnému dňu zverejnené na webovej stránke mesta, pretože zákon o obecnom zriadení nám túto povinnosť neukladá. Otázka, či to plánujeme zmeniť, však zostáva otvorená. Záujemcom však tieto informácie poskytujeme,“ vraví Pavol Čorba, hovorca Žiliny.

Aj na stránke Banskej Bystrice sa vytrvalý záujemca prekliká len k všeobecne záväznému nariadeniu, ktoré stanovuje zásady odmeňovania poslancov. Celkom inú filozofiu si zvolila prešovská radnica. Na webovej stránke mesta sú v abecednom poradí zverejnené mená poslancov a pri každom výška odmeny za každý mesiac rozpísaná na jednotlivé zložky. Mestskí poslanci dostávajú odmenu za rokovanie zastupiteľstva, ďalšie príplatky napríklad za členstvo v odborných komisiách alebo ich riadenie, preto nie je mesačná odmena všetkých poslancov rovnako vysoká.

„Máme záujem, aby občania vedeli, ako sa nakladá s peniazmi daňových poplatníkov, aby poznali nielen prácu, ale aj odmenu za prácu svojich poslancov. Zákon to priamo neukladá, ale chceme, aby ľudia mali informácie. Je to skôr o slušnosti a spravodlivosti, o tom, že nebudeme iba vykrikovať, akí sme transparentní, ale že sa tak budeme aj správať,“ zdôraznil Pavel Hagyari, primátor Prešova.

Podľa Združenia občanov miest a obcí Slovenska by malo byť zverejňovanie informácií o výške odmien poslancov samozrejmosťou každej samosprávy. Predseda tohto združenia Vladimír Špánik nepovažuje za dostatočné, ak je informácia o odmenách zverejnená len vo všeobecne záväznom nariadení, ktoré je zverejnené na webovej stránke spoločne s množstvo ďalších nariadení.

„V takomto prípade je to pre občana vlastne neprístupná informácia, nie je predsa povinnosťou občana, aby sa prehrabával vo všetkých dokumentoch. Argument, že to neukladá zákon, neobstojí. Je to v lepšom prípade pohodlnosť, v horšom zahmlievanie a neochota byť transparentný. Mala by to byť úplne bežná informácia, hoci aj každý mesiac aktualizovaná,“ myslí si Vladimír Špánik.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, je jednoznačne za to, aby boli zásady odmeňovania zverejnené a pre každého ľahko dostupné, no odporúča väčšiu opatrnosť pri zverejňovaní konkrétnych odmien jednotlivých poslancov. Ak sa totiž zverejní iba konečná odmena bez rozpísania položiek, za čo peniaze dostal, je to skresľujúci údaj, ktorý nie je celkom férový a ktorý môže medzi občanmi vyvolať rôzne reakcie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba