Spolu so Zoborskou listinou oslavuje asi 70 obcí

Približne 70 slovenských obcí má tento rok spoločný sviatok. V roku 2013 si napríklad Piešťany, Hlohovec, Trebatice, Červeník pripomínajú 900. výročie ich prvej písomnej zmienky.

13.01.2013 17:34
Zoborská listina Foto:
Zoborská listina má už 900 rokov.
debata

Vďačia za to Zoborskej listine z roku 1113, ktorá sa aj napriek krušným chvíľam v stredoveku zachovala v Nitre.

Je to vzácny kus pergamenu, ktorý vyhotovili v benediktínskom kláštore sv. Hippolyta na Zobore. Je zhnednutý aj značne poškodený, chýba z neho takmer tretina. Prvotné domnienky, že to spôsobil oheň, bývalý riaditeľ Štátneho archívu v Nitre Marián Zemene vylúčil. ,,Vidím tam skôr úmysel, niekto sa zrejme snažil odstrániť kráľovskú pečať, aby oslabil právnu silu dokumentu."

Listina bola totiž už v ranom stredoveku tŕňom v oku mocných ľudí, pretože potvrdzovala právo kláštora na rozsiahle majetky a na tretinu daní, ktoré sa v nich vyberali. Pečať od uhorského kráľa Kolomana I. mu dodávala právnu silu. ,,Kláštor sv. Hippolyta bol v 11. až 13. storočí najbohatší v Uhorsku," prezradil archeológ Marián Samuel. Dokument mal váhu aj po 200 rokoch, čo dokazujú aj neúspešné falšovateľské pokusy.

Listina je súpisom majerov, rybníkov, riek a predovšetkým obcí. Spomína sa tu napríklad obec Mučeník, latinsky Mussenic, čo je dnešný Močenok. Alebo Horné Otrokovce, v ktorých podľa niektorých prameňov naozaj držali otrokov predávaných v susednom Hornom Trhovišti, ale zápis v listine naznačuje prostejší pôvod. Adradic znamenalo pri koreni hôr, čiže predhorie. Väčšina názvov obcí dokazuje, že aj dve storočia od pádu Veľkej Moravy si na území dnešného západného Slovenska udržalo slovanské obyvateľstvo výrazné postavenie.

Všetko je zapísané v latinčine. Preklad nebol podľa medievalistu Richarda Marsinu jednoduchý. Mnohé z pôvodných názvov pisateľ skomolil, pretože si nevedel dať rady s ich slovanskou výslovnosťou. Bol to zrejme mních, ktorý pochádzal z oblasti, kde bola udomácnená nemčina aj francúzština. Mohlo ísť o Lotrinsko. ,,Mnohé názvy zostávajú dodnes nevyriešené, nevieme ich ani približne lokalizovať na mape," dodal historik.

Zo zoborského kláštora sa listina časom presunula na Nitriansky hrad. ,,Raz som mal tú česť mať ju v kufríku pod pracovným stolom, keď som ju viezol na svetovú výstavu do Montrealu. A nemožno vylúčiť, že podobné cesty v minulosti už absolvovala," dodal s úsmevom bývalý archivár Zemene. Originál je dnes uložený v depozite Nitrianskeho biskupstva. Kópiu vystavuje Diecézne múzeum na Nitrianskom hrade.

Jej slovenský preklad zaslala Bernolákova spoločnosť národného obrodenia a porozumenia 36 obciam v Nitrianskom kraji. ,,Bolo by vhodné, keby sa nám podarilo zorganizovať spoločnú oslavu. Už sme požiadali župu o grant," naznačil zakladateľ spoločnosti Emil Vontorčík. Inak si väčšina obcí organizuje vlastné oslavy, chcú napríklad odovzdávať ocenenia významným rodákom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba