Z lyžiarskych stredísk na juhu sa vytrácajú cudzinci

V lyžiarskych strediskách v južnej časti stredného Slovenska počuť túto zimu menej maďarčiny ako v minulosti. Lyžiarov z Maďarska ubúda, hoci po otvorení dvoch mostov cez rieku Ipeľ v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš sa čakal opak. Dôvodom úbytku turistov môže byť ekonomika. Sever Maďarska je v kríze a ľudia šetria aj na takýchto aktivitách.

30.01.2013 15:00
Lomník, lyžiar, zima, svah Foto:
Návštevníkmi lyžiarskeho strediska Lomník sú v drvivej miere lyžiari zo Slovenska.
debata (1)

„S tými, čo k nám prídu, sa väčšinou dá dohodnúť a nájsť spoločnú reč. Veľa ich však nechodí,“ hovorí Ľuboslav Mikula, vedúci strediska Lomník v Dačovom Lome v okrese Veľký Krtíš. Absenciu maďarských turistov si okrem zlej hospodárskej situácie v maďarskom prihraničí vysvetľuje aj tým, že u nich majú svah skôr pre zdatnejších lyžiarov, ako aj dostupnosťou služieb. „U nás služby ešte nemáme tak vybudované ako známe lyžiarske strediská. Navyše lyžiari začiatočníci z Maďarska k nám radšej kvôli ťažšiemu terénu nechodia,“ dodal.

Vedúci strediska Látky-Kočanda Marek Pisár povedal, že v minulosti k nim chodievalo viac lyžiarov z Maďarska ako v súčasnosti. „Teraz prídu iba vtedy, ak k nám zablúdia,“ zdôrazňuje. Podiel maďarských lyžiarov na celkovej návštevnosti strediska je podľa neho maximálne päť percent. Úbytok Maďarov cítia aj v hoteli Royal v susednom lyžiarskom stredisku na Látkach. Ubytovať a lyžovať tam chodili ešte dva či tri roky dozadu celé skupiny ľudí z Maďarska, teraz sa dajú spočítať na prstoch rúk.

Lyžiarske stredisko Kokava-Háj blízko obce Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár malo asi pred piatimi rokmi klientelu najmä z Maďarska. Jeho vedúci František Auxt konštatuje, že vtedy tvorili Maďari z celkového počtu návštevníkov 70 až 80 percent, dnes je to asi 40 percent. Ostatní lyžiari sú zo Slovenska. Kokavské lyžiarske stredisko je najväčším na juhu stredného Slovenska a vie poskytnúť ubytovanie až pre 1 500 rekreantov.

Starosta Kováčoviec v okrese Veľký Krtíš Jozef Filip hovorí, že sever Maďarska je v podobných sociálno-ekonomických problémoch ako slovenský juh. „Je tam nedostatok pracovných príležitostí a vysoká nezamestnanosť,“ zdôraznil. Odzrkadľuje sa to aj na počte turistov a rekreantov z Maďarska, ktorí k nám nechodili vo zvýšenom počte ani v lete. Vlani ich čakali, no nedočkali sa ani v Thermalparku v Dolnej Strehovej, ktorý je od najbližších obcí v Maďarsku po otvorení mosta cez Ipeľ v Trenči vzdialený len niekoľko kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba