Pomáhajú aspoň deťom. Na ceste do školy

Po presídlení neplatičov do Orechovho dvora pri Nitre sa vytvorila izolovaná komunita, ktorá žije ukrytá za kopcom. Z mesta tam nedovidieť a vedie tam jedna deravá cesta. Bolo náročné presvedčiť kompetentných, aby do osady zainvestovali, ale podarilo sa.

19.02.2013 08:00
Orechov dvor Foto: ,
Byty v Orechovom dvore
debata (14)

Ráno sem chodí zadarmo školský autobus. Priamo vo dvore sa tento rok spustí nultý ročník. A to je úspech.

Podľa terénnej sociálnej pracovníčky Aleny Hudecovej je školská dochádzka jednou z mála oblastí, kde vidno pokroky. „Dochádzka sa zlepšila asi o 20 percent.“ Jej asistent Tomáš Maro dodáva, že vďaka nultému ročníku, ktorý pripravujú v tesnej blízkosti bytoviek, chcú chodiť do školy aj také deti, ktorých rodičia túto povinnosť celé roky odkladali.

Nulťáci sa učia najmä základným hygienickým návykom a prostým veciam, aby prvý ročník pre nich a ich budúcich spolužiakov nebol šok. V komunitnom centre pre nich pracovníci a rehoľné sestry vymýšľajú program na voľný čas. Vystrihovanie karnevalových masiek, skladanie puzzle, hračky a rozprávky, teplo a čaj sú len za odmenu.

„Popoludňajšie komunitné centrum je len pre tie deti, ktoré boli doobeda v škole. A deti a rodičia si aj takto začali postupne uvedomovať, že sa oplatí chodiť do školy. Dostávajú za to navyše body, ktoré si môžu raz mesačne vymeniť napríklad za dobrú hračku,“ naznačila Hudecová. Sociálni pracovníci prísne kontrolujú dochádzku, neváhajú zaklopať na dvere aj lekárom, ktorí deťom dávajú neoprávnené ospravedlnenky do školy.

Podľa asistenta Vladimíra Bebjaka sa zlepšila platobná disciplína. „V januári 2012 predstavovala dlžoba asi 20-tisíc eur. Dnes je to približne len tri- až štyritisíc eur.“ Stále sa však nedarí začleniť ľudí do práce. Z 348 obyvateľov je 178 dospelých, nezamestnanosť je tu vyše 93-percentná. Plán mesta Nitra zapojiť ľudí do separovaného zberu zlyhal.

Podľa terénnych pracovníkov možno aj preto, že sa mnohým neoplatí pracovať. Na štátnych dávkach a kšeftoch si dokážu nazbierať aj 300 eur a viac. „Mal by sa zmeniť systém dávok. Aby boli motivovaní. Človek by si mal odrobiť aspoň 4 hodiny denne a až vtedy by mal nárok na podporu,“ podotkla Hudecová.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba